Ezeket látta már?

Szemüveget csináltatna? Így fizetheti ki egészségpénztárból

szemüveg, látásvizsgálat, optikák, egészségpénztár, egészségbiztosítás

Az optikák gyakran kínálnak akciókat bizonyos termékeikre vagy lencséikre, vagy kedveskednek ingyenes látásvizsgálattal, de a felírt szemüveget el is kell készíttetnünk, ami pedig egyáltalán nem olcsó.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője megmutatja, hogyan spórolhatunk a szemüvegünk árán egészségpénztárral.

Ki végezze a látásvizsgálatot és mennyibe kerül?

Mielőtt szemüveget csináltatunk, mindenképpen vizsgáltassuk meg a szemünket. Ezt még akkor is érdemes megtennünk, ha nem érezzük, hogy különösebben romlott volna a látásunk, de ha panaszunk van, akkor különösen fontos.

Az optikák gyakran optometristákat alkalmaznak. Ők olyan szakemberek, akik a látásunkat ellenőrzik, és a szem egészségét is vizsgálják. Ha szembetegségre utaló jelet találnak, akkor szakorvoshoz irányítanak, de diagnózist nem állítanak fel.

Ha még sosem volt szemüvegünk, akkor érdemes szemész szakorvost felkeresnünk, de bizonyos időközönként mindenképpen érdemes szemészetre menni. Az orvosok általában kétévente javasolják.

Nem feltétlenül tudjuk ugyanis eldönteni, hogy azért nem látunk jól, mert valamilyen fénytörési problémánk van, azaz rövidlátók vagy távollátók vagyunk, ami szemüveggel korrigálható, vagy szembetegséggel állunk szemben. Ez különösen akkor fontos, ha nagyobb változást tapasztalunk a látásunkban.

Ellenkező esetben az optometrista megfelelő választás lehet. Némelyik optikában optometrista és szakorvos egyaránt rendelkezésre áll.

Az optometrista által végzett látásvizsgálat ára 10 000 forint körül van, a szemész által végzett pedig valamivel drágább. Az egészségpénztárban a vizsgálatok árát is el tudjuk számolni.

A jelenlegi szemüvegünket bármelyik üzletben be tudják mérni, tehát ha csak új szemüveget szeretnénk vizsgálat nélkül, mert mondjuk megsérült a jelenlegi, akkor azt is megtehetjük.

Mitől függ a szemüveg ára?

A szemüvegek igen drágák is lehetnek. Ennek oka vagy a drága keret, vagy a speciális, és épp ezért szintén drága lencse, vagy a kettő együtt.

Jó minőségű szemüvegkeretet már 10 000 forint körül is kaphatunk, de a márkás keretek ára 100 000 forint felett is lehet. A magas ár nem olyan meglepő, hiszen a szemüveg éppen annyira divatcikk is, mint amennyire a látásproblémákat korrigáló eszköz.

A szemüvegdivat időről időre változik

Választhatunk sportos, elegáns vagy mindennapi viselet között, számtalan színt és formát próbálhatunk. Van, hogy a kerekebb formák, van, hogy a szögletesebbek futnak, egyszer a vastagabb jól látható, később pedig épp a majdhogynem láthatatlan keretek divatosak.

Egészségpénztárban bármilyen keret árát elszámolhatjuk – mondja Gergely Péter. – Ha mi a 140 000 forintos Gucci keretet választjuk, akkor azt is fizethetjük az egészségpénztári számlánkról. Az elszámolhatóság szempontjából a keret nem is lényeges, a lencse az, ami számít. Ezért van az, hogy míg a dioptriás napszemüveget megvásárolhatjuk az egészségpénztár terhére, addig a sima UV szűrős napszemüveget nem. Ez alól csak az kivétel, ha igazoltan fényérzékenyek vagyunk, és az orvos javaslatára hordjuk a napszemüveget.

A szemüveg árának másik fontos eleme a lencse

Ez sajnos olyasmi, amin nehezen tudunk spórolni. A legolcsóbbak az egyfókuszú lencsék, tehát amit rövidlátáshoz vagy távollátáshoz viselhetünk. Ezek 6 500 forinttól elérhetők lencsénként.

Ha cilinderes szemüvegre van szükségünk, az valamivel drágább lehet. A cilinder az astigmia, vagy más szóval szemtengelyferdülés nevű látásproblémát korrigálja.

Magasabb árral kell számolnunk, ha kétfókuszú vagy bifokális lencsét szeretnénk. Ez a közellátás és a távollátás problémáját egyszerre orvosolja, így nincs szükség két külön szemüvegre olvasáshoz és utcai használatra.

Kényelmesebb viselet a multifokális vagy progresszív lencse, ahol a lencse alsó és felső része között fokozatos az átmenet. Ezek a lencsék már magasabb árkategóriába esnek. A bonyolultabb, speciális, vagy magasabb dioptriájú lencséket egyedileg kell készíteni, ezért ezek különösen drágák lehetnek.

Az sem mindegy, hogy mire használnánk a szemüveget

A funkciótól függően különböző bevonatok kerülhetnek a lencsékre, nem mindegy, hogy az utcára, vezetéshez, munkához vagy sportoláshoz hordjuk. Míg egy egyfókuszú, alap törésmentesítéssel ellátott lencsével készült szemüveget 70-80 000 forintért készítenek el nekünk, egy multifokális, fényre sötétedő lencsével ellátott, monitor előtt is használható szemüvegért akár 400 000 forintot is fizetnünk kell.

Egy szemüveg, ha nem történik vele nagyobb baleset, 2-4 évig szolgál ki minket. Életünk során tehát több millió forintot is elkölthetünk szemüvegekre.

Egészségpénztárral az akciós szemüveg is olcsóbb

Ha rosszul látunk, akkor tehát egész életünkben bizonyos időközönként nagyobb kiadással kell számolnunk. Egészségpénztárral viszont van lehetőségünk rá, hogy ezt a kiadást csökkentsük.

Az egészségpénztárban pénzt gyűjthetünk, amelyet aztán a saját és családunk egészségére fordíthatunk. Általában havi rendszerességgel fizetünk be egy általunk meghatározott összeget, és már önmagában ez is elősegíti, hogy a szemüveg ára, ami egy nagyobb egyszeri kiadást jelent, ne terhelje meg annyira a pénztárcánkat.

Az egészségpénztári számlához azonban egy adókedvezmény is társul. Ezt akkor tudjuk kihasználni, ha fizetünk személyi jövedelemadót. A pénztárba befizetett összeg után adó-visszatérítést vehetünk igénybe. A visszaigényelhető összeg a pénztári befizetéseink 20%-a, legfeljebb 150 000 forint. Ez pedig jelentősen csökkenti a szemüvegünk árát.

A szemüveg árának elszámolása egyáltalán nem bonyolult – mondja a szakértő. A szemüvegről a saját nevünkre számlát kell kérnünk, amelyen az egészségpénztári tagsági azonosítónkat is fel kell tüntetni. Ezt aztán beküldhetjük a pénztárba, amely az egészségszámlánkról visszautalja a pénzt a bankszámlánkra.

Fontos, hogy a számla mellé csatolnunk kell az orvosi javaslatot is. Ez nem más, mint a szemésztől vagy optometristától kapott vizsgálati lap, amelyre felírják, hogy milyen típusú lencsére van szükségünk. A pénztár a háziorvos által írt javaslatot is elfogadja.

Ahogy Gergely Péter elmondja, ezt az orvosi javaslatot csak egyszer kell benyújtanunk a pénztárhoz, innentől kezdve annyi szemüveget csináltatunk, amennyit szeretnénk.

Sok helyen egészségkártyával is fizethetünk

A szemüveg árának elszámolása az egészségpénztárak egyik jól használható és népszerű szolgáltatása, így az optikák gyakran találkoznak olyan vásárlókkal, akik egészségpénztári számlát kérnek.

Többen az egészségpénztárak kártyáit is elfogadják, így a vásárlás még egyszerűbb lehet. Ha egészségkártyával fizetünk, a számlát már nem kell beküldenünk a pénztárnak, és a szemüveg árát sem kell megelőlegeznünk a bankszámlánkról. A pénzt egyből a pénztári egyenlegünkből vonja le a pénztár.

Gergely Péter egy tippel is szolgál

Az IZYS Egészségpénztárnak és a Prémium Egészségpénztárnak különleges, a bankkártyánkkal összeköthető egészségkártyája van. Ha az egészségszámlánkon nincs elég pénz, akkor a kártya közvetlenül a bankkártyánkról kéri le a vásárlás összegét (növelve a pénztár költségével). Így, ha nem akarjuk, a szemüveg árát nem kell az egészségszámlánkon tartanunk.

A szemüveg igen jelentős kiadás, főleg, ha több családtagnak is szüksége van rá. Használjuk ki az egészségpénztár adta lehetőséget, és ne felejtsük el visszaigényelni az adónkból a 20% kedvezményt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához