Ezeket látta már?

Így maradjon egészséges az egészségpénztárral

egészségpénztár, egészségbiztosítás, szűrőcsomag, magánorvos, fekvőbeteg-ellátás,   egészségterv

A tapasztalatok szerint többet törődik az egészségével akinek egészségpénztári számlája van - az ugyanis nem csak arra jó, hogy az ott tartott pénzünkből magánorvoshoz járjunk, és gyógyszereket vásároljunk.

Erre van is lehetősége, hiszen az egészségpénztárak több, az egészség megóvását szolgáló terméket kínálnak. Többféle egészségbiztosítási és szűrőcsomag közül választhatunk, és egészségtervet is készíttethetünk. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője elmondja, mit hol érhetünk el.

Nem csak gyógyszervásárlásra és magánorvosra jó

Egyre többen tartják fontosnak az öngondoskodást, és nyitnak egészségpénztári számlát vagy kötnek egészségbiztosítást. Ez jó hír, de még bőven van tere a növekedésnek, és az is hasznos lenne, ha a pénztári tagok szélesebb körben használnák a pénztár szolgáltatásait.

Az egészségpénztár ugyanis nem csak arra jó, hogy az ott tartott pénzünkből magánorvoshoz járjunk, és gyógyszereket vásároljunk.

Kezdjük az elején

Miért éri meg egyáltalán egészségpénztári számlát fenntartani? Hiszen ez is csak egy plusz számla, aminek a fenntartása költséggel jár.

Ez nem teljesen igaz.

Az egészségpénztárhoz ugyanis adó-visszatérítés is kapcsolódik. Az egészségpénztári befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

Ez a lehetőség azok számára is nyitva áll, akiknek a munkáltatója béren kívüli juttatás keretében fizeti az egészségpénztári tagdíját – hívja fel a figyelmet Gergely Péter. A munkáltató által befizetett összeget ráadásul magunk is kiegészíthetjük.

A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 ezer forint befizetés szükséges, ami havi 62 500 forintot jelent. Tehát egész magas havi befizetés mellett is kapunk még visszatérítést.

Az egészség megőrzését az állam külön is támogatja. Ha az egészségpénztáron keresztül prevenciós szolgáltatásokat veszünk igénybe, akkor – a maximális adó-visszatérítés erejéig – további 10 százalék adó-visszatérítést igényelhetünk.

Megéri az egészségpénztárból fizetni

Bármire is költünk az egészségpénztárból, azt mindig megelőzi a befizetés, így az adó-visszatérítésen keresztül sokat spórolhatunk – mondja a szakértő. Így amit lehet, érdemes innen fizetnünk, és költsünk prevencióra, hisz azzal nemcsak az egészségünknek, hanem a pénztárcánknak is jót teszünk.

Már a pénztárválasztásnál is legyen szempont, hogy milyen szolgáltatásokat kínál az adott egészségpénztár – tanácsolja Gergely Péter. A költség is fontos, de nem az egyetlen tényező.

Hogyan védhetjük az egészségünket az egészségpénztárral?

Egészségbiztosítások

Több egészségpénztár kínál alacsony díj mellett alap egészségbiztosítást. Ezek általában pár száz forintba kerülnek, és akkor nyújtanak segítséget, ha igazán nagy a baj. A biztosító súlyos betegségek esetén térít, egynapos sebészeti eljárások költségét, illetve nagyértékű diagnosztikai eljárások díját fizeti, ha erre szükségünk lenne. Az alap egészségbiztosítási csomagba esetenként tartozhat telefonos konzultációs lehetőség vagy várólista biztosítás is.

Ezen túl néhány egészségpénztárnál több egészségbiztosítási csomag közül is választhatunk. Ezek szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, és előnyük, hogy olcsóbban juthatunk hozzá, mintha mi magunk keresnénk fel a biztosítót, és a közeli hozzátartozóinkra is köthetünk biztosítást. Az egészségpénztárnál elérhető biztosítások csoportos egészségbiztosítások, – magyarázza Gergely Péter – ahol a szerződő fél a pénztár, a biztosított pedig a pénztártag. Ezért lehet kedvezőbb az ár, de a tagok az adó-visszatérítés miatt még jobban járnak vele.

Ilyen egészségbiztosítási csomagok közül választhatunk például a Patika Egészségpénzárnál, az OTP Egészségpénztárnál, vagy az IZYS-nél. A Patika az Allianz Biztosítóval, az OTP Egészségpénztár a Groupama Biztosítóval, az IZYS pedig az Aegonnal áll szerződésben, utóbbinál fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó csomagot is találunk.

Szűrővizsgálati csomagok

Az IZYS Egészségpénztárnál és a Prémium Egészségpénztárnál szűrővizsgálati csomagokat is találunk. Ezek tartalmukban a nagyobb magánrendelők által kínált menedzserszűrésekhez hasonlítanak, viszont az áruk jóval kedvezőbb.

További előny, hogy ezek havidíjas szolgáltatások, amelyeket folyamatosan fizetünk, majd a csomagtól függően évente vagy kétévente komplex szűrésen veszünk részt. Így a szűrőcsomag árát egész évre elosztva fizethetjük ki, ami anyagilag sokkal kevésbé megterhelő. De ha nem várnánk a szűréssel, és egy összegben térítenénk a díjat, akkor is jóval kedvezőbb áron kapjuk meg a szolgáltatást, mint máshol.

Az adó-visszatérítés pedig, mint minden befizetés esetében, itt is érvényesíthető.

Egészségterv az egészségpénztáron keresztül

Az egészségpénztárakon keresztül készíttethetünk egészségtervet. Ez egy komplex állapotfelmérésen és szűrővizsgálatokon alapuló egészségügyi terv, amelyet szakorvos állít össze. Tartalmaz javaslatokat gyógyszeres vagy egyéb kezelésekre, ha szükséges, illetve táplálkozási és életmódra vonatkozó tanácsokat is ad.

Az egészségtervet az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatóval kell elkészíttetnünk. Előnye, hogy az így kapott egészségterv alapján igénybe vett kezelések prevenciós szolgáltatásnak minősülnek, így a befizetések után járó 20 százalékos adó-visszatérítésen túl további 10 százalék adókedvezményt is kaphatunk értük.

Támaszkodjunk az egészségpénztárra

Az egészségpénztár tehát többet segíthet az egészségünk fenntartásában, mint gondolnánk. Ha úgy érezzük, nincs több százezer forintunk egy menedzserszűrésre, vagy szeretnénk egészségbiztosítást, de drágának találjuk a biztosítók ajánlatait, a pénztárnál nagyon jó alternatívákat találhatunk. Olcsóbban, de ugyanolyan minőségben.

A pénztárban gyűjtött pénzünket pedig széles körben felhasználhatjuk. Érdemes megismerkednünk az önsegélyező szolgáltatásokkal is, amelyeket minden egészségpénztár kínál.

Ezek keretében fizethetjük a lakáshitelünk törlesztőrészletének egy részét, vagy elszámolhatjuk a gyermekeink beiskolázásának költségeit. Kiegészíthetjük a gyermekünk után kapott állami ellátásunkat, de segíthet a pénztári megtakarítás, ha átmenetileg elveszítjük a munkánkat vagy táppénzre kényszerülünk.

Év vége felé különösen érdemes átgondolnunk, hogy az adó-visszatérítés maximalizálása érdekében tudunk-e bármilyen összeget akár a havi díjunkon felül is befizetni a pénztárba. Így anyagilag is jól járunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához