Ezeket látta már?

Így használja az egészségpénztári kártyáját!

egészségpénztár, egészségkártya, egészségbiztosítás, egészségügyi kiadás,

A legtöbb egészségpénztár egészségkártyát is kínál a számla mellé. Ez ránézésre éppen olyan, mint egy bankkártya, de hol és hogyan fizethetünk vele? Miért jó az egészségkártya? Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője elmondja.

Különleges megtakarítási forma

Válságközeli állapotokban és nehéz gazdasági helyzetekben még jobban felértékelődnek azok a lehetőségek, amelyekkel spórolni tudunk. Ilyenkor kényszerűségből gyakran adunk lejjebb az igényeinkből, és nincs is azzal baj, ha egy ideig nem vásárolunk új ruhát vagy kevesebbet költünk szórakozásra. Az egészségünkre viszont mindig figyelmet kell fordítanunk.

Ha gyorsabban, vagy legalábbis hosszabb várakozási idő nélkül szeretnénk orvoshoz kerülni, akkor magánorvoshoz is járnunk kell. Ha pedig gyógyszerre van szükségünk, akkor azt mindenképpen ki kell fizetnünk.

Ezért még nehéz időszakokban is, vagy különösen akkor célszerű félretennünk némi pénzt az egészségügyi kiadásainkra – tanácsolja a szakértő. Az egészségpénztár a takarékoskodásnak több szempontból is remek eszköze.

Egyrészt remélhetőleg nem betegszünk meg minden hónapban, így ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem csak az abban a hónapban kapott fizetésünket terheljük a kiadással. Ez a téli hónapokban különösen fontos, hiszen egy egyszerű nátha is több tízezer forintba kerülhet a családnak, pláne, ha az összes családtagon végigsöpör. Nem lenne jó, ha élelmiszer helyett kellene gyógyszert vennünk.

Másrészt az egészségpénztári számlával ténylegesen nyerhetünk is. A pénztárban tartott pénzünk után hozamot kapunk, a pénztári befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot pedig visszaigényelhetjük az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból.

Az egészségpénztár tehát egy egyedülálló takarékoskodási forma. A pénztárban tartott pénzünket ugyanis folyamatosan el is költhetjük. Az adó-visszatérítés szempontjából mindegy, hogy épp mennyi az egyenlegünk, a lényeg, hogy mennyi pénzt fizettünk be az év során a pénztári számlánkra.

Itt tehát nem a felhalmozás a lényeg, hanem hogy a pénzünket az egészségünkre fordítsuk.

De hogyan?

Költés az egészségpénztárból

Az egészségpénztárból való költés hagyományosnak tekinthető módja az, ha a kiadásainkról számlát kérünk, majd azokat összegyűjtve beküldjük a pénztárnak. A pénztár pedig később visszautalja a költéseink összegét a bankszámlánkra. Van pénztár, ahol már 3 napon belül számíthatunk a pénzre, van, ahol 15 napon belül kapjuk meg, ez az adott pénztár eljárásrendjétől függ.

Ennél kényelmesebb, ha egészségkártyával fizetünk. Ilyenkor úgy használhatjuk az egészségkártyát, mint a bankkártyánkat. A pénzt az üzlet, gyógyszertár vagy szolgáltató közvetlenül a számlánkról vonja le, számlát kérnünk és beküldenünk nem kell.

Hogyan kapunk kártyát és mennyibe kerül?

Van olyan pénztár, ahol a kártyát automatikusan megkapjuk, megrendelni nem kell, és le sem tudunk róla mondani. Más pénztáraknál igényelni kell az első kártyát is, és ez is opcionális, tehát ha úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükségünk, nem kérjük. Végül van olyan egészségpénztár, amelynek nincs kártyája, de a legtöbb helyen azért van, és társkártyát is igényelhetünk hozzá a szolgáltatási kedvezményezettként megjelölt közeli hozzátartozóink részére.

Van kártya, amelyet aktiválnunk kell, és van amelyik eleve aktív, és van amelyikhez tartozik PIN-kód, másokhoz pedig nem.

A kártyák általában 2-5 évig érvényesek, és az áruk 2 és 6 ezer forint között van. A további kártyák díja alacsonyabb.

Hogyan és hol fizethetünk egészségkártyával?

Az egészségkártyánkkal kártyaelfogadó helyeken fizethetünk. De az, hogy valahol vásárolhatunk egészségpénztárban elszámolható termékeket, vagy igénybe vehetünk elszámolható szolgáltatásokat, még nem jelenti, hogy kártyával fogunk tudni fizetni – hívja fel a figyelmet a szakértő. Még a patikák sem feltétlenül fogadják el a kártyánkat, bár az egészségpénztárak törekednek arra, hogy a partnereiknél minél kényelmesebben fizessünk.

Több egészségpénztár honlapján találunk szolgáltatókeresőt, ahol általában azt is megnézhetjük, hogy egy adott helyen vásárolhatunk-e egészségkártyával.

Van olyan egészségpénztár, amelynél akció keretében a kártyás vásárlások esetén a pénztári költség alacsonyabb.

Különleges egészségkártyák is vannak

Két egészségpénztárnál, az IZYS-nél és a Prémium Egészségpénztárnál igazán modern egészségkártyánk lehet.

Az egészségkártyás fizetés ugyan jóval kényelmesebb, mint számlát kérni és postázni, és anyagilag is előnyösebb, hiszen nem kell megelőlegeznünk a vásárlás árát. Apró hátránya viszont, hogy tudnunk kell, hogy mennyi pénz van az egészségszámlánkon. Az egyenlegünket ugyan a pénztár honlapján, vagy ha van, akkor az applikációban könnyen ellenőrizhetjük, de mégiscsak egy újabb szám, amit fejben kell tartanunk.

Ha pedig nincs elegendő pénz a számlánkon, akkor nem fizethetünk az egészségkártyával.

Ezt a problémát küszöböli ki az a modern egészségkártya, amelyet összeköthetünk a bankkártyánkkal. Ilyenkor nem kell figyelnünk, hogy beleférünk-e a vásárlással a pénztári egyenlegünkbe.

Ha vásárláskor kiderül, hogy nincs elég pénz az egészségpénztári számlánkon, akkor az egészségkártyánk lekéri a megfelelő összeget a bankkártyánkról. Ez a háttérben nagyjából 4 másodperc alatt zajlik, fizetéskor észre sem vesszük.

A bankkártyánkról átkért összeg pénztári befizetésnek minősül, tehát ennek 20 százaléka is visszaigényelhető az adónkból (a maximális 150 ezer forintos értékhatárig). A bankszámlánkról a pénztár eleve a működési költséggel megemelt összeget emeli le, tehát valamivel többet, mint amennyit fizettünk az üzletben.

Ez a megoldás nagyon kényelmessé teszi az egészségpénztári kártyával történő vásárlást, ráadásul azok számára is előnyös, akik nem tudnak, vagy nem akarnak nagyobb összeget a pénztári számlájukon tartani – teszi hozzá Gergely Péter.

Így nem kell folyton figyelemmel kísérnünk az egészségpénztári egyenlegünket, és ha épp gyűjtünk valamire az egészségszámlánkon, akkor nem tudjuk véletlenül elkölteni a félretett pénzünket.

Az egészségkártyánkhoz több bankkártyát is hozzárendelhetünk, ezek közül egyszerre egy lehet aktív. Ha pedig nem szeretnénk a bankszámlánkról fizetni, akkor bonthatjuk a kártyák közötti kapcsolatot. Ekkor az egészségkártyánk olyan lesz, mint bármely más egészségkártya, csak a pénztári egyenlegünk erejéig vásárolhatunk vele.

Használjuk a kártyánkat!

Az egészségkártya tehát nem csak egy plusz súly a tárcánkban, érdemes használnunk. Kényelmes, gyors és minimalizálja a papírmunkát. Gyakran kedvezmények is kapcsolódnak a kártyahasználathoz, hiszen némelyik szolgáltató százalékos kedvezményt ad, ha nála kártyával fizetünk. A modern, bankkártyával összekapcsolható kártyák pedig tényleg nagy szabadságot biztosítanak, amit az egészségünk szolgálatába állíthatunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához