Ezeket látta már?

Vakítónak lát egyes színeket? Ez a szürkehályog egyik jele a 7 közül

vakító színek homályos látás szürkehályog jele tünete

60 éves kor felett a látásromlás egyik leggyakoribb oka a szürkehályog kialakulása. Mik a jelei?

A szürkehályog jellemzően 60 éves kor felett kezd súlyos látásromlást okozni. A szem megbetegedése jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Ilyenkor a látás elhomályosodik, emellett romlik a színlátás is, a szem egyre érzékenyebbé válik az erős fényre, és egyre magasabb dioptriájú szemüvegre van szükség az éles látáshoz.

Mi a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse korral járó elváltozása, mely az éles látás csökkenéséhez, homályos látáshoz, majd végül vaksághoz vezethet. Az előrehaladott szürkehályog okozta látásromlás szemüveggel már nem javítható. Kezelése minden esetben szemészeti műtéttel történik, melyet helyi érzéstelenítésben végeznek.

Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa hét pontban sorolja fel a szürkehályog leggyakoribb jeleit.

1. Felhős napok

A szürkehályog kezdeti szakaszában, még nem hat jelentősen a látásra. A szemlencse betegségének kezdetén a dolgok először csak kissé homályosnak tűnnek, gyenge fényviszonyok között összemosódnak, mintha csak egy impresszionista festményt nézne. A tünetek látást zavaró hatása idővel azonban általában növekszik. A világ felhősnek, homályosnak, komornak tűnhet.

2. Éjszakai látásromlás

A szürkehályog megjelenése befolyásolja az éjszakai látást, és megnehezít bizonyos éjszakai tevékenységeket, például a vezetést. Erre vonatkozóan az ausztrál Curtin Egyetemen végeztek egy kutatást, amelynek eredménye szerint a szürkehályog kezelése 13 százalékkal csökkentette az autóbalesetek kockázatát. Ha tehát arra gyanakszik, hogy az ön éjszakai látásromlását – egy még fel nem tárt – szürkehályog okozza, ne üljön volán mögé, és minél előbb keressen fel egy szemész szakorvost!

3. A ragyogó fények vakítanak

A fényérzékenység is a szürkehályog gyakori tünete. Az a fajta fényérzékenység utalhat szürkehályogra, ha erős fény hatására káprázást tapasztal. Az erős napfény is sokkal jobban zavarhatja a szemét, mint korábban.

4. Fényudvar mindenhol

Szürkehályog következtében a szemlencse elhomályosulása ún. fényelhajlást okozhat a szemben, aminek következtében a fényforrások – utcai lámpák, fényszórók – körül glóriákat, karikákat láthat. Ez ismételten az éjszakai látást nehezíti meg, az autóvezetést pedig veszélyessé teheti.

5. Gyakran kell szemüveget vagy kontaktlencsét cserélnie

Ha azt tapasztalja, hogy még csak egy év telt el és már megint erősebb – vagy most éppen gyengébb – szemüvegre agy kontaktlencsére van szüksége, előfordulhat, hogy szürkehályog áll a háttérben. Egy bizonyos érettség után a lencsehomály okozta látásromlást nem is lehet majd szemüveggel korrigálni, ekkor mindenképp érdemes már elgondolkodni a szürkehályog műtéten.

6. Halványabban látja a színeket

A szürkehályog előrehaladtával a szemlencse homályok sárgába vagy barnába fordulhatnak. Ennek eredményeként a szembe érkező összes fénynek sárga az árnyalata, vagyis olyan az agyban leképződő kép, mintha „kék blokkoló” napszemüveget viselne. A színek egyre fakóbbá, halványabbá válnak. Szürkehályog-műtétet követően nem pusztán a látásélességét nyeri vissza, újra színesben láthatja a világot.

7. Torzítás és kettős látás

Ez a két tünet akkor tapasztalható, amikor a szürkehályog már előrehaladott állapotban van. Ilyenkor a tárgyak alakjai torznak tűnhetnek. Ugyanakkor kettős látást is tapasztalhat, ami akkor sem múlik, ha becsukja az egyik szemét.

A ma alkalmazott szürkehályog kezelés kb. 50 éve használt műtéti módszeren alapuló eljárás, modern technológiával kivitelezve, ahol az elszürkült szemlencsét ultrahang segítségével távolítják el és a helyére egy speciális műlencsét ültetnek be. Az eljárás ma már rutinműtétnek számít. Teljesen fájdalommentes és mindössze 10 percig tart.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért ne féljen a szürkehályog-műtéttől!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szürkehályog

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához