Ezeket látta már?

Letenné a cigarettát? Boldogabb és egészségesebb lesz még a kiskedvence is!

dohányzás, dohányzásról leszokás, cigaretta, lelkiállapot, függőség, kutya, macska, társállat, kisállat

A dohányosok döntő többsége számára a leszokás rendkívül nehéz folyamat. A pozitív hatások ismerete segíthet a leszokásban.

Sokan többször is megpróbálták már, és a visszaesés általában tovább erősíti a bizonytalanságot, hogy vajon sikerül-e valaha is letenni a cigarettát.

Számos cikk és tanulmány szól a dohányzás káros hatásairól és következményeiről, és amíg a nemzetközi és a hazai statisztikák riasztó számokat mutatnak a dohányosok számáról és a dohányzás okozta betegségekről, addig nem is lehet elégszer elismételni ezeket az intelmeket. Most azt mutatjuk meg, milyen pozitív hatása van, hogyha leteszi a cigarettát!

Bízzunk magunkban!

Nemcsak a figyelmeztetés és az elijesztés lehet hatékony a dohányzás elleni küzdelemben, hanem a leszokással járó pozitív következmények tudatosítása is. Mert ezekből is van bőven! A cigarettát letenni nem lehetetlen - a legkülönbözőbb lelki alkatú embereknek sikerült már egészen nagyfokú függőségből is szabadulniuk.

Sok tényezőnek kell kedvezően alakulnia ahhoz, hogy jó eséllyel, sikerrel végződjön a leszokási kísérlet. Fontos például az, hogy az elhatározásra jutott dohányos tisztában legyen azzal, hogy milyen komoly jutalmakkal jár a füstmentessé vált élet. A legnehezebb munkák végzése közben is azzal erősítjük magunkat, hogy a végeredményre gondolunk. Így van ez házépítés, takarítás vagy kertrendezés közben – és érvényes ez a leszokásra is.

Fontos a környezet támogatása

A kedvező egészségi hatások egészen hamar jelentkeznek, akár hetek alatt is elmúlhat például a reggeli köhögés. De a leszokás első fázisában, ami néhány hónapig is eltarthat, a pozitív fejlemények feletti örömöt elnyomja a cigaretta utáni vágyódás, ami valóságos kínná növekedhet. Ilyenkor a leszokásban lévő dohányosnál a hiányérzet dominál, nehezebb koncentrálni, és a hétköznapi tevékenységekre, a családdal való kapcsolatra, a munkára is árnyékot vet a cigaretta utáni vágyódás. Ebben az időszakban különösen fontos a külső támogatás, a rokonok, barátok biztatása.

Hamar eljön az idő, amikor már nem köt le minden gondolatot az, hogy rá kellene gyújtani. A leszokóban lévő dohányos egyszer csak azt veszi észre, hogy már órák óta nem gondolt a cigarettára. Ugyanakkor megmarad, sőt erősödik a leszokás minden pozitív velejárója. A környezet elismerése mellett megnő az önbecsülés, erősödik az önbizalom: a leszokás sikerélménye kiváló muníciót ad, és ez előrelépést jelenthet a magánéletben vagy a munkában. A frissen leszokott volt dohányos nagyobb tenni vágyással és határozottsággal vág bele minden új tevékenységbe .

Még jó ideig előjönnek a kísértő gondolatok, olykor egészen váratlanul is, de ezek már csak rövid ideig tartanak, és közel sem telepednek rá úgy a hétköznapokra, mint a kezdeti hiányérzet. Természetesen nem szabad engedni a kísértésnek: igen veszélyes az a gondolat, hogy "most már leszoktam, akár el is szívhatok egy cigit". Becsülni kell minden eltelt hónapot, és óvni az eddig elért eredményeket, mint valami friss és törékeny hajtást.

Cigaretta nélkül egészségesebben

A füstmentes élettel járó jobb közérzet nemcsak a sikerélményből táplálkozik, hanem élettani alapja is van. Aki leszokik, egy egészségesebb életet választ. Már rövidtávon is megnő a fizikai teljesítőképesség, hosszabb távon pedig drasztikusan csökken a dohányosokra jellemző súlyos betegségek kockázata.

A tüdőrák és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kialakulásáért elsősorban a dohányzás felelős. A tüdő- és légúti betegségek és a dohányzás összefüggése olyan mértékben benne van a köztudatban, hogy a leszokás minden bizonnyal nagy lelki tehertől szabadítja meg a volt dohányost, aki joggal érzi úgy, hogy nagy dolgot tett a saját egészsége érdekében.

Nehéz és összetett feladat a leszokás, de komoly jutalmakkal jár, amelyek hosszú távra kihatnak. Akiknek sikerült, azok életük végéig erőt meríthetnek ebből a sikerből, és számukra mindörökre ez egy meghatározó esemény marad, hogy letették a cigarettát.

Ezeket tapasztalhatja meg, ha leteszi a cigit

 • 20 perc múlva már a pulzusa és vérnyomása visszatér a korábban megszokott normális értékéhez.
 • 8 óra múlva a nikotin miatt a vérben lecsökkent oxigénszint újra normális lesz.
 • 24 óra múlva pedig a cigarettafüstben lévő szén-monoxid is kiürül a szervezetéből. A tüdő elkezdi légzőszerveket takarító feladatai végzését, és próbálja eltakarítani a káros anyagokat a légutakból.
 • 48 óra múlva újabb mérföldkőként a nikotin is kiürül a szervezetből. Ennek az lesz a kedvező hatása, hogy újra kezdi érezni az illatokat és ízeket.
 • 72 óra múlva megint könnyebb lesz, mert könnyebben lélegzik, és frissebbnek, energikusabbnak is érzi majd magát.
 • Néhány hét múlva javul a vérkeringése, aminek több kedvező hatása is lesz. A vérkeringés javulásával csökken a vér rögösödésének, a trombózisnak a veszélye. Jobb lesz a teherbíró képessége is, ezért a kocogás, futás és lépcsőzés is könnyebben fog majd menni.
 • Enyhülnek, majd megszűnnek a dohányzásos köhögési rohamai is.
 • Néhány hónap múlva a tüdőben is csökkeni kezdenek a lerakódott méreganyagok, ezért egyre jobban fog működni. A légutak tisztulásával csökkennek, majd megszűnnek a köhögési rohamok. Nem fog olyan könnyen fulladni sem.
 • Egy év múlva már érezhetően csökken a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata is.
 • 10 év múlva a felére csökken a tüdőrák bekövetkezésének a veszélye. A tüdőrákos esetek 90-95 százalékáért a dohányzás tehető felelőssé.
 • További 5-10 év füstmentes év után pedig megszabadulhat a dohányzás szinte összes káros következményétől, mert a tüdőrákkal együtt a garat és nyelőcső rák kockázata, valamint a szívizom elhalás veszélye is hasonló lesz a soha nem is dohányzókéhoz.

További kedvező hatások is várják

 • Dohányfüstmentes lesz a lehelete,
 • a ruhája és a lakása.
 • Jobb lesz a közérzete, és az immunrendszere is erősebb lesz.
 • A nikotintól besárgult fogak, körmök kifehérednek.
 • Megszűnik a rekedtsége, a hangja is kitisztul.
 • A bőre is bársonyosabb, kisimultabb lesz.
 • Csillogóbb, fényesebb lesz a haja.

Melyik kedvező hatásra vágyik ezek közül a leginkább? A cigi lerakásával mindegyiket megszerezheti magának.

Tudta? A dohányzást a háziállatok is megsínylik

 • A dohányfüstnek kitett kutyákban például sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki orr- és tüdődaganat, mint azoknak, amelyek nem dohányzik a gazdájuk, s nem érinti őket a passzív dohányzás következménye.
 • A kisebb állatok és a madarak is érintettek, hiszen rendkívül érzékenyek a dohányfüst hatásaira.
 • A Tufts Egyetem egy korábbi kutatása kimutatta, hogy a dohányosokkal élő macskákban nagyobb valószínűséggel alakul ki macska limfóma (a vér és az immunrendszer súlyos daganatos megbetegedése). E kutatást megelőzően a szakértők úgy vélték, hogy ezt a daganattípust a macska leukémia vírus okozza, de megerősítették, hogy a környezeti hatások, köztük a másodlagos dohányfüst is pusztító hatást gyakorolhat a macskákra. 

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agresszió és függőség: ugyanazok az idegi hálózatok szabályozzák őket?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

leszokás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához