Ezeket látta már?

Ifjúkori füvezés - későbbi pszichózisok?

A fiatalkori füvezés hozzájárulhat a későbbi pszichotikus tünetek kialakulásához. Egy új holland tanulmány szerint a marihuánás cigaretta tizenévesen, vagy fiatal felnőtt korban történő használata megnöveli a pszichotikus tünetek későbbi kialakulásának kockázatát.

A kamaszkori marihuána-használat komoly rizikófaktornak minősül a többi genetikai, környezeti és szociális rizikófaktorokkal együtt pszichózis kialakulásához, állítja Dr. Kathryn Kotrla, a texasi A&M Egészségtudományi Központ és Orvosi Főiskola pszichiátria professzora.

Ifjúkori füvezés - későbbi pszichózisok?

Egy korábbi ausztrál tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a fűhasználó fiatalok körében átlagosan 2,7 évvel korábban alakulnak ki pszichotikus tünetek, mint a könnyű drogot nem használó fiataloknál. Jim van Os, a Maastrichti Egyetem munkatársa és egyben az új holland tanulmány vezetője megállapította, hogy a marihuána rendszeres használata és a pszichózis kialakulása között valószínűleg ok-okozati összefüggés van.

Egyedül az Egyesült Államokban közel 16 millió ember fogyaszt rendszeresen marihuánát, és legtöbbjük még tizenéves korában kezdte el a füvezést. A fű a harmadik legszélesebb körben használt addiktív anyag a dohány és az alkohol után.

A tanulmány során 2 000 olyan 12-24 éves fiatalt figyeltek meg 10 éven keresztül, akik a tanulmányt megelőzően soha nem fogyasztottak marihuánát, és soha nem tapasztaltak pszichotikus tüneteket. A kutatók megállapították, hogy akik a 10 éves periódus alatt füvezni kezdtek, azoknál megkétszereződött a pszichotikus tünetek kialakulásának kockázata. Michael Rice, a Nebraskai Orvosi Központ professzora megállapította, hogy a résztvevők közt nem alakultak ki valós pszichotikus rendellenességek, csak a tünetek jelentkeztek.

Dr. Kathryn Kotrla úgy véli, hogy ha valakinek a családjának körtörténetében voltak jelen mentális betegségek, az jobban teszi, ha elkerüli a marihuána használatát.

Forrás: MTI