Ezeket látta már?

Leszokásvonal videópályázat 2010

A dohányzás elleni küzdelem aktív szereplője az egy éve működő Dohányzásról Leszokást Támogató Központ általános- és középiskolai diákoknak szóló videó pályázatot hirdetett 2010 őszén. A pályázatok benyújtása megtörtént, az online szavazás február 1-én elindult.

A dohányzó szülők gyermekei nemcsak a passzív dohányzás ártalmaitól szenvednek, de nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is dohányossá váljanak. Vizsgálatok adatai szerint, ha mindkét szülő dohányzik a fiatalok dohányzásra való rászokásának esélye háromszorosára nő. Az apai dohányzás rossz mintaként első sorban a fiúgyermekekre van hatással, míg az anyai dohányzás mind a lány- mind a fiúgyermekek dohányossá válására hat.

Leszokásvonal videópályázat 2010

A dohányzást abbahagyó szülő - példamutatásán keresztül - serdülő korú gyermekei kisebb eséllyel válnak dohányossá, mint azok a gyermekek, akiknek legalább egyik szülője továbbra is dohányzik. Azt találták, hogy a szülők tájékoztatása a dohányzás gyermekeket érintő káros hatásairól segíti a leszokás iránti elkötelezettséget, motivációt. A dohányzó szülő inkább hajlandó letenni a cigarettát a gyermek egészsége védelmében, mint tenné azt a sajátjáért.

A dohányzás elleni küzdelem aktív szereplője az egy éve működő Dohányzásról Leszokást Támogató Központ, amelynek célja, hogy minél több dohányosnak segítsen megszabadulni a cigarettától (a központ szolgáltatásait térítésmentesen nyújtja). A Központ általános- és középiskolai diákoknak szóló videó pályázat meghirdetésén keresztül kívánja megszólítani a fiatalok szüleit, a környezetükben élő dohányzó felnőtteket.

Január 31-ig 13 pályázat érkezett, február 1-től 28-ig lehet szavazni a www.leszokasvonal.hu weboldalon a szavazás menüpont alatt. A diákokon kívül díjazásban részesülnek a felkészítő tanárok vagy a diákok osztályai is. A pályázat tárgya YouTube videó a következő témában: "Hogyan vennéd rá a felnőtteket a dohányzásról való leszokásra?"

További információ: Dr. Vajer Péter, vajer.peter@leszokasvonal.hu

Kiadó: Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához