Ezeket látta már?

Zacher Gábor: február - a függőségek hónapja

2014.02.06. Módosítva: 2015.11.04.

„Mindannyian függők vagyunk, mind a tízmillióan”. A Spektrumnak nyilatkozott Zacher Gábor a függőségek hónapjában. Február a függőségek hónapja a Spektrumon. Beszélünk-e a függőségekről eleget és jól? Függőnek lenni ma már betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei.

"Persze amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett "rossz" függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás, játékszenvedély. De mi a helyzet a többi függőséggel, koffein, vásárlás, számítógép, Facebook, csokoládé, edzés, vásárlás, szex..." - teszi fel a kérdést Zacher Gábor toxikológus.

Zacher Gábor: február - a függőségek hónapja

A Spektrum televízió annak kapcsán kérdezte az elismert szakembert, hogy februárban kimondottan a függőségekről, ezek kultúrtörténetéről, hatásairól vetít dokumentumsorozatokat, a témák igen széles skáláján. Zacher szerint a "rossz" függőségekkel szemben vannak előítéleteink, mert ez gyakran nem minket érint, hiszen mi "jó" függők vagyunk.

- Miben különbözik egy heroinfüggő vagy éppen egy alkoholista egy Facebook-függőtől? – teszi fel a kérdés a főorvos. A válasza: semmiben, csak más a társadalmi megítélése. Magyarország a 10 millió függő országa, ami persze ez így túlzás, de vajon merünk-e szembenézni önmagunkkal, beismerjük-e saját függőségeinket, akarunk-e változtatni rajta?

A Spektrumon február a függőségek hónapja. A televízió bemutatja az ópium, az egyik legrégebbi orvosság történetét. De a képernyőre kerülő sorozatok megismertetnek a marihuána kultúrtörténetével, a rehabilitáció működésével, és olyan kérdéseket vetnek fel, mint ’Lehet-e szabadulni az alkohol csapdájából?’ és ’Vajon a kockahasért való küzdelem megéri-e, hogy közben egészségünket veszélyeztessük a szteroidokkal?’

Zacher szerint ezen függőségek mellett sokat kellene beszélnünk a "jó" függőségekről, hiszen ebben mi magunk is benne vagyunk, minden egyes embert érint, mindenki "jó" függő" – teszi hozzá a toxikológus, aki állítása szerint maga is függő, azaz családfüggő, csokoholista, nikotinfüggő, koffeinfüggő, munkaalkoholista és edzésfüggő.

Spektrum-sorozatok a függőségekről februárban:

A marihuána története – február 10-11. 22:45

Hogyan hatnak a drogok? – február 12-14, 22:45

Az ópium világa – február 17-18, 22:45

Mit tettem a múlt éjjel? – február 19-21, 22:45

Tömény igazság – február 24, 22:45

Cherry és az italozás – február 25, 22:45

Függőség – február 26-27, 22:45

Emberfelettiek – Szteroidok – február 28, 22:45

Forrás: Sajtóközlemény