Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Amiről beszélni kell... Prevenció szexmunkásoknak

Egészségfejlesztési prevenciós programsorozat indítottak közép-magyarországi szexmunkásoknak; a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete 10 millió forintot nyert pályázaton a program megvalósítására - közölte az egyesület projektjének menedzsere sajtótájékoztatóján.

Fedorkó Boglárka elmondta: Közép-Magyarországon az egyesület becslései szerint 7000-9000 szexmunkás végzi tevékenységét (85 százalékuk nő, 15 százalékuk férfi). Ők egészségügyi szempontból különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. A legfőbb kockázati tényezőt a szexuális úton terjedő betegségek (HIV, AIDS, hepatitis) jelentik. A felmérések azt mutatják, hogy a szexmunkások között az átlagnál több a drogfogyasztó, valamint az alkohol- és dohányfüggő is.

Amiről beszélni kell... Prevenció szexmunkásoknak

Míg a magasabb iskolázottságú, lakásban dolgozó szexmunkások inkább kokaint fogyasztanak, addig az utcai munkások az olcsóbb az amfetaminokat, leggyakrabban a speedet választják. A bárban, szalonokban dolgozóknál az alkohol jelent problémát. A Közép-Magyarországon dolgozó szexmunkások összetétele is speciális, felülreprezentáltak a roma származású nők, a férfiak között pedig sok a homoszexuális.

A programsorozat 2010 decemberében indult, és szeptemberben ér véget, az unió és az állam finanszírozza mintegy 10 millió forinttal. A program célja a szexmunkások egészségügyi állapotának javítása, egészségtudatuk növelése célzott programokkal. Ennek részét képezi a biztonságos szexuális élet népszerűsítése, a védekezési eszközök terjesztése, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése - mind a szexmunkások, mind a kliensek között -, az egészségtudatos életmód megvalósítása. Emellett megismertetnék őket az öngondoskodás lehetőségeivel is.

Az egészségfejlesztési tervet egy 14 részes programsorozaton népszerűsítenék, csaknem 300 emberhez jutnának el közvetlenül az információk. Az egyesület irodájában is fogadják az érdeklődőket, ott az egészségügyi és jogi tanácsadás mellett hozzájuthatnak a program kiadványaihoz is.

Forrás: MTI