Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Esti hír: kevés alvás - alacsony tesztoszteron?

Kevés alvás, alacsony tesztoszteronszint? A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent tanulmány szerint nagyban csökken azoknak a férfiaknak a tesztoszteronszintje, akik keveset alszanak.

Eve Van Cauter, a tanulmány vezetője megállapította, hogy az egy héten át rendszeresen öt óránál kevesebbet alvó férfiaknak alacsonyabb lett a tesztoszteronszintje, mint azoké, akik egész éjjel aludtak.

Esti hír: kevés alvás - alacsony tesztoszteron?

Az alacsony tesztoszteronszintnek számos negatív következménye lehet, és nem csak a férfiak szexuális életére vagy nemzőképességére nézve, hanem izomfelépítésük és csontsűrűségük tekintetében is.

Az Egyesült Államok dolgozó népességének legalább 15 százaléka éjszakánként öt óránál kevesebbet alszik, és ebből következően számos egészségügyi gonddal küzd. A tanulmány szerint, az alváshiány ugyanolyan mértékben csökkenti a tesztoszteronszintet, ahogy 10-15 évnyi öregedés tenné. A kísérletben tíz, átlagosan huszonnégy éves, egészséges férfi vett részt, akiket a Chicago Egyetemről toboroztak.

Az alanyok három éjszakát töltöttek a laborban, amelyek során tíz órát aludtak, majd nyolc újabb napot, amelyek során kevesebb, mint öt órát. A harmadik és az utolsó nap végén is 24 órán át 15-30 percenként vettek tőlük vért, amiből kiderült, hogy már egy hétnyi alváshiány gondot okozott a tesztoszteronszintjükben.

A kísérleti alanyok emellett fáradtságról, rosszkedvről, általános rossz közérzetről is beszámoltak, ráadásul koncentrálóképességük és libidójuk is csorbát szenvedett az alvásmegvonás következtében.

Forrás: Napidoktor