Ezeket látta már?

40 fekvőtámasz 1 perc alatt: csökkentheti a szívbetegségek esélyét?

fekvőtámasz

Kutatók érdekes összefüggésekre jutottak.

Egy új kutatás azt találta, hogy aki 40 fekvőtámaszt tudott végezni 1 perc alatt, annál alacsonyabb volt a szívinfarktus, a szélütés, a hirtelen szívmegállás és a szívelégtelenség kockázata is.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes kutatásról, ami megállapította, hogy legalább 40 fekvőtámaszt tudnak végezni 1 perc alatt, azoknak akár kisebb is lehet az esélye a szívproblémákra. Hozzátette, hogy az hirtelen ne próbálkozzon a fokozott intenzitással, aki évek óta nem mozgott, és nem végzett ilyen gyakorlatot:

"1 perces fekvőtámasz teszt: egy vizsgálatban azt az eredményt kapták átlagban 40 év körüli férfi tűzoltókon, hogy azoknál, akik 1 perc alatt legalább 40 fekvőtámaszt meg tudtak csinálni, az elkövetkező 10 évben 86%-kal alacsonyabb volt a szívinfarktus, a szélütés, a hirtelen szívmegállás és a szívelégtelenség kockázata (életkorral és testtömeg indexszel korrigált érték).

Az eredményekben a fizikai fittség mellett egyéb tényezők is szerepet játszhattak, mint pl. kevesebb dohányzás és az alacsonyabb vérnyomás, azaz nem állítható, hogy az 1 perces fekvőtámasz teszt eredménye a szív- és érrendszeri betegségek független előrejelző tényezője, de minden esetre az edzettség komoly egészségvédő hatású. A lényeg a fokozatosság és a tartós rendszeresség."

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához