Mindenki ezt nézi most!

A hölgyek szívinfarktusa ugyanolyan, mint a férfiaké

2009.11.05. Módosítva: 2015.11.04.

Kanadai kutatók szerint csak mítosz, hogy a nők másképpen érzik meg az infarktus tüneteit, mint a férfiak. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltő eredményeit a Kanadai Kardiológus Kongresszuson ismertették.

Az orvosi szakirodalomban sokat írtak arról, hogy a koszorúér-betegség tünetei a két nem tagjai között nem azonos módon jelennek meg. A doktorok részben ezzel magyarázták azokat a különbségeket is, amelyek a nő és férfi betegek egészségügyi

ellátásában ugyancsak megfigyelhetők.

Az orvosok egy része, de a kiváltképp a média régóta hangsúlyozza, hogy a szívroham miatt kórházba kerülő nőket a mentő később viszi az őrzőszobába, ott a személyzet kisebb figyelemmel foglalkozik velük, és ritkábban kapják a legkorszerűbb kezelést. Ezt sokan és gyakorta azzal magyarázták, hogy a nők panaszait az orvosok nem veszik komolyan, úgy vélik, hogy az infarktus okozta mellkasi fájdalom csak hisztéria. Ha aztán a beteget megvizsgálják, kiderül a háttérben megbújó súlyos betegség, de addigra hosszú idő telhet el, ami a kezelés hatékonyságát jelentősen csökkentheti.

A másik magyarázat az volt, hogy a nők infarktustünetei különböznek a férfiak által tapasztalt jelenségektől. Egy amerikai vizsgálat 2003-ban azt sugallta, hogy szívinfarktus esetén sok nő nem is tapasztal mellkasi fájdalmat.

Martha Mckay és munkacsoportja úgy vélte, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Megállapították, hogy szívkatéteres vizsgálatkor a koszorúér tágítása közben - amikor az érbe bevezetett ballont fölfújják, hogy az ér visszatáguljon - a betegek ugyanolyan fájdalmat éreznek, mint a szívroham perceiben. A kanadai kutatók az EKG folyamatos figyelése közben kérdezték betegeiket, hogy mit éreznek a ballon fölfújása idején.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a beavatkozás idején a férfiak és a nők ugyanolyan arányban érezték azt a mellkasi fájdalmat, amely a koszorúér elzáródásához hasonlító, félelmetes rosszullét. A nők ezen túlmenően a férfiaknál gyakrabban tapasztaltak torokba, állba kisugárzó fájdalmat is.

A kutatók kiemelték, hogy a nők gyakran másképp fogalmazzák meg rosszullétüket, mint az erősebb nem képviselői, de az infarktusos panasz lényege mindkét csoportban a mellkasi nyomás, szorítás. Ebben a férfiak és a nők között lényeges különbség nincsen.

Forrás: MTI