Ezeket látta már?

A szíve megköszöni, ha ezt az 5+1 dolgot megteszi érte

szívbetegség

Évente 17,9 millió ember hal meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben – ez a nem fertőző betegségek okozta halálok közel felét teszi ki.

A minden évben szeptember 29-én ünnepelt Szív Világnapját a Szív Világszövetsége hozta létre. Célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és kontrollálására tehető lépésekre.

A szív világnapja

Napjainkban a világon a leggyakoribb halálozási okok a kardiovaszkuláris betegségek, köztük a szívbetegségek és a stroke. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) is támogatja a Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezését, a Szív Világnapját, amely minden évben szeptember 29-én hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, és a hétköznapjainkban megvalósítható megelőzési módszerekre. Nem is gondolnánk, hogy pár apró életmódbeli változtatással a szívbetegség és a stroke okozta idő előtti halálok akár 80%-a megelőzhető lenne.

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzhetők: a dohányzás, az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya mind olyan kockázati tényezők, melyek kontrollálásával a szívbetegség és a stroke okozta idő előtti halálok legalább 80%-a megelőzhető lenne;

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) globális akcióterve szerint a tagállamok vezetői elkötelezettek amellett, hogy 2025-re 25%-kal csökkenjen a nem fertőző betegségek okozta halálozások száma1.

Az ISA 5+1 pontban összefoglalta, mik azok a vállalások, amelyeket bárki megtehet a szívbarát életmód érdekében:

1.    Forduljon a gyümölcsök és a zöldségek felé! Igyekezzen naponta legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani – a változatosság segít, hogy elérd a célt!

2.    Korlátozottan fogyasszon magas zsír-, só- és cukortartalmú ételeket! Az élelmiszercímkék segítenek, hogy jól válasszon!

3.    Csökkentse a cukros nassok és üdítők fogyasztását; az alacsony kalóriatartalmú édesített ételek és italok kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaznak, így megfelelő alternatívát jelentenek, ha nem akar lemondani az édes ízekről!

4.    Fogyasszon kevesebb alkoholt, és mindig maradjon a javasolt mértékeken belül!

5.    Próbáljon meg legalább 30 percet közepes intenzitással mozogni hetente ötször – vagy akár többször is!

+1  Ne feledje: az életmódváltás történhet apró lépésekben. Nem kell mindenen egyszerre változtatnia, szíve egészségét így is jelentősen javíthatja.

Nem a kávé és a só a legártalmasabb a magas vérnyomásra!

Az elhízás és a diabétesz növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát

Az elhízás a szívbetegségek jelentős kockázati faktora. A túlsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét, magasabb vérnyomáshoz és emelkedett vérzsírszinthez is vezethet2. Hasonlóképpen, a diabétesszel élőknél akár kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség3. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód részeként hasznos segítséget nyújthatnak cukorhelyettesítőként a szívbetegség kockázatával élők számára is. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása a cukoréhoz képest kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéssel jár4.

Ezáltal nagy segítséget jelenthetnek a diabétesszel élők számára, akiknek fontos, hogy korlátozzák szénhidrát bevitelünket5, mégsem akarnak lemondani az édes ételek és italok élvezetéről. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek csökkentik a teljes kalóriabevitelt, így hozzájárulnak a testsúly kontrollálásához is6. Ezen felül fogbarát összetevőként a fogszuvasodáshoz sem járulnak hozzá4.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel kapcsolatban bővebb információ a www.sweeteners.org oldalon érhető el.

Hivatkozások

1.   https://www.who.int/nmh/publications/ncd-action-plan/en/

2.   https://www.world-heart-federation.org/resources/diet-overweight-obesity/

3.   Global Heart 2019 Sep 2; 14(3): 215-240

4.   EFSA 2011 Journal 9(6): 2229, and 9(4): 2076

5.   https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/food-nutrition-lifestyle/use-o...

6.   Rogers PJ, Hogenkamp PS, de Graaf C, et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes 2016; 40(3): 381-94.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához