Ezeket látta már?

Ájulás, szívleállás: ezt az életmentő módszert jegyezze meg, hogy segíthessen

hirtelen szívhalál, újraélesztés, szívbetegség, szívritmuszavar

A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Mennyi az esély a túlélésre?

A hirtelen szívhalál a szívmegállást okozó állapotok következménye. Magyarországon évente kb. 20-25 000 hirtelen szívhaláleset fordul elő, egy részük azonnali beavatkozással megmenthető.

A hirtelen szívmegállás jelei:

  • hirtelen összeesés,
  • eszméletvesztés,
  • légzésleállás,
  • nem tapintható pulzus.

A hirtelen szívmegállás legtöbbször minden előzmény nélkül következik be, néha azonban mellkasi fájdalom (angina pectoris), légszomj, gyengeségérzés, szapora légzés (tachypnoe), illetve szapora szívverés (tachycardia) előzhetik meg. Amennyiben nem kezdődik meg a hatékony újraélesztés, a beteg percek alatt meghal.

Az esetek hátterében sok esetben szívritmuszavar, általában kamrafibrilláció áll. Előzetes ok vagy tünet nélkül, hirtelen, váratlanul és megmagyarázhatatlan okból fiatalok közül is sokan hunynak el, gyakran sportolók például meccs közben.

A hirtelen szívhalál segítség nélkül biztos a tragédia

A hirtelen szívhalálnak nevezett betegség legszomorúbb ismérve, hogy a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Azonnali beavatkozás nélkül a folyamat megállíthatatlan, és halálhoz vezethet.

Hogyan kell újraéleszteni - kattintson!

Ha a szervezet huzamosabb ideig nem részesül megfelelő vér- és oxigénellátásban, agykárosodás következik be. Ennek mértéke függ a keringés nélkül eltelt idő nagyságától. Ezért fontos a gyors észlelés, a mentők értesítése, és az újraélesztés megkezdése. Ebben az esetben a mellkas összenyomásával pótolható a vérkeringés, szükség esetén a légzés is, befúvásos lélegeztetéssel.

Szívhalál: az ökölcsapást így végezze

A kamrafibrilláció megszüntetése lehetséges a mellkas közepére mért hirtelen ökölcsapással ("ököl – pacemaker") vagy elektromos árammal. Az elektromos áramot leadó készüléket hívjuk defibrillátornak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már elérhetők olyan félautomata, illetve automata készülékek, amelyek bárki által könnyen kezelhetők.

A beteget a kiérkező mentők intenzív osztályra szállítják, ahol modern gépek és eszközök segítenek állapotának stabilizálásában, a vitális funkciók (légzés, szívműködés) fenntartásában. Azonnal megtörténik a szív katéteres vizsgálata. A beteget ellenőrzött keretek között mesterséges kómában tartjuk, meghatározott ideig alacsony testhőmérsékletet idézünk elő, kivédve ezzel a további agykárosodást.

A gyenge dohányzás is duplájára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát a nőknél! Kattintson!

Jó gyógyulási kilátások szívritmuszavar esetén

Fontos, hogy a gyógyításban részt vevők nyújtsanak pszichés támogatást az aggódó családtagok számára is. A betegek többségének jók a gyógyulási kilátásai. Megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek. Bizonyos esetben szükség lehet a bőr alá ültethető kis készülékre, a defibrillátor-pacemakerre (speciális szívritmusszabályozókészülék), mely automatikusan ismeri fel a kóros ritmuszavart és állítja helyre a normális szívműködést.

A betegek kardiológiai gondozásba kerülnek, mely során folyamatosan nyomon követjük állapotukat, pacemakerviselés esetén a készülék működését is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyre többször megszédül, miután feláll? Ezt a betegséget jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hirtelen szívhalál

Forrás: Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához