Ezeket látta már?

Aki tudja "hány éves a szíve" – jobban óvja azt!

2014.02.06. Módosítva: 2015.11.04.

A szív-érrendszeri betegségek kockázatai kifejezhetőek százalékos arányban is, megjósolva, hogy tíz éven belól szívbeteg lesz-e az illető. Ma már elérhető az ún. Heart Age Calculator, http://www.heartage.me, ami a jól ismert kockázati adatok felhasználását követően megadja, figyelembe véve az egyénre jellemző sajátságokat is, hogy a szíve életkora valós életkorához képest mennyinek tekinthető.

A szív-érrendszeri betegségek (angol röv. CVD) a világ talán legnagyobb gyilkosai, és az orvosok nagy erőfeszítést tesznek, hogy megismertessék az emberekkel, a betegekkel a kockázatokat, éppen azért, hogy azokat csökkenteni lehessen. Korábbi kutatások szerint a Heart Age kalkulátort megértik az emberek, és motiválja is őket, hogy tegyenek valamit szívük egészsége érdekében. Főleg azok, akiknek a kockázatai módosíthatóak, változtathatóak, tehát javítható a helyzetük.

Aki tudja "hány éves a szíve" – jobban óvja azt!

Mos először fordult elő, hogy szervezett keretek között vizsgálták a kalkulátor működésének hatását az egészségre. A spanyolországi Baleári egyetem kutatói végeztek ezirányú vizsgálatokat 3153 betegen, akiket három csoportra osztottak. Mindegyik valamilyen életmódi tanácsadásban részesült. Az első csoport szív-érrendszeri kockázatát %-os arányban fejezték ki, a második csoportban ugyanezt a szív életkorával jellemezve. A harmadik csoport pedig általános tanácsokat kapott az egészséges életmódot illetően. Egy év elteltével megismételték a vizsgálatokat.

Dr Pedro Tauler kutató ezt a megjegyzést fűzte a vizsgálatokhoz: "tudjuk, hogy a hagyományos kockázati értékskálák eléggé zavaróak lehetnek. Igazából az érdekelt bennünket, hogy a Heart Age kalkulátor alkalmazása mennyire hasznos a CVD-kockázat számítására, és motiválja-e a betegeket abban, hogy változtassanak életstílusukon, végeredményben ezzel csökkenthetik a kockázatokat."

Az eredmények szerint akár a %-ban megadott, akár a kalkulátor által számított kockázatok jelentősen (szakmai szóval szignifikánsan) csökkentek a harmadik, azaz kontroll csoporthoz képest, és a legnagyobb változás, javulás a kalkulátort alkalmazó személyek csoportjában volt. A kalkulátor mellett nagyobb volt a motiváció az életmódi változtatások megtételére is, pl. a dohányzás abbahagyására.

A kutató még hozzáteszi: "egyszerű dolog ez. Ha a beteget ellátjuk megfelelő információkkal, jobban tisztában lesz helyzetével, és könnyebben rávehető aktív cselekvésre. A kalkulátor egyszerű eszköz, könnyű megérteni, és hasznos."

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140205103542.htm

Forrás: sciencedaily.com