Hirdetés

Alacsony vérnyomás? 9 természetes vérnyomás emelő tipp

#vérnyomás #alacsony vérnyomás #vérnyomás emelés #magas vérnyomás
2019.08.22.
Hirdetés

Az alacsony vérnyomás legtöbbször alkati adottság, amely azonban időnként panaszt, kellemetlenséget okozhat, bár egyes esetekben ez lehet egy háttérben álló betegség tünete is.

Hirdetés

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája természetes vérnyomás emelő módszerekről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

9 természetes vérnyomás emelő tipp

Alacsony vérnyomás esetén csak ritkán szükséges kezelés, de mindenkinek hasznos ismernie azokat az ötleteket, amelyek kissé megemelik a vérnyomást, és segítenek elkerülni az esetleges gyengeséget, rosszullétet.  

1.     Kerüljük a tűző napot és ne üljünk sokáig meleg vízben!

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még lejjebb viszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott tartózkodni.

2.     Gyakran igyunk!

A megfelelő folyadék-, főként vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így akkor is fontos rendszeresen kortyolni, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat.

3.     Óvatosan az alkohollal!

Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akikre jellemző az alacsony vérnyomás, csak óvatosan fogyasszanak!

4.     Együnk kevesebbet, de gyakrabban!

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomás esést, ugyanakkor főleg idős magas vérnyomás betegeknél nem ritka az evés utáni vérnyomás csökkenés. Nekik étkezés után érdemes lefeküdni. 

5.     Válasszunk sós ételeket!

A sóról közismert, hogy emeli a vérnyomást, így alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.  Ez nem jelent túlsózást, de érdemes a fogások közül a sós ízűeket előtérbe helyezni.

6.     Egyeztessünk a gyógyszerelésünkről az orvossal!

Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást – például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a már szedett gyógyszereinkről és alacsony vérnyomásunkról mindig tájékoztassuk a kardiológust!

7.     Próbáljuk ki a kompressziós zoknit!

Bár visszér-betegség esetén kötelező a kompressziós harisnyák, zoknik viselése, azok abban is segítenek, hogy csökkentve az lábszárakban keringő vér mennyiségét, az máshová áramolhat.

8.     Keresztezzük a lábunkat!

Gyengeség és szédülés esetén beválhat a keresztezett lábbal ülés, ugyanis enyhén emeli a vérnyomást. Viszont éppen ezért nem szabad vérnyomás méréskor így ülni.

Tippek a vérnyomás emelésére

9.     Kerüljük a hirtelen pozícióváltást!

A helyzetváltozásra bekövetkező hypotonia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

Mikor érdemes kivizsgáltatni az alacsony vérnyomást?

-         A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez még nem feltétlenül kóros, sokan élnek ezzel panaszmentesen. Kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett a betegnek jellemzően olyan panaszai vannak, mint a megszédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás. Sokaknál csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt nevezzük testhelyzettől függő hipotóniának. Ilyenkor a gyors testhelyzet változástól, például felállástól annyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.

- Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések.  Előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés