Ezeket látta már?

Ezért lehet veszélyes a túl alacsony vérnyomás!

alacsony vérnyomás kezelése hipotónia hipotenzió

Sokszor csak egy-egy általános orvosi vizsgálat során derül ki valakiről, hogy alacsony a vérnyomása, peidg komoly bajt is okozhat.

Alacsony vérnyomásról – másnéven hipotónia, vagy hipotenzió – akkor beszélünk, ha a vérnyomásérték átlagosan 100/60 Hgmm alatti.

Milyen problémákat okozhat az alacsony vérnyomás?

Szerencsésebbek azok, akiknek alacsony a vérnyomásuk, mint a hipertónia által érintettek, hiszen az előbbiek várható élettartama magasabb. A rendkívül alacsony vérnyomás azonban olyan kellemetlen tüneteket is okozhat, mint az émelygés, szédülés, ájulás. Az esetek nagy többségében ezek beavatkozást, kezelést nem igényelnek. Azonban, ha ezen tünetek tartósan fennállnak, érdemes kivizsgáltatni, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a háttérben.

A vérnyomást meghatározó tényezők

A vérnyomás értéket 3 fő tényező határozza meg:

  • Perctérfogat, vagyis a szív által kipumpált vér mennyisége 1 percre vonatkoztatva.
  • Az erekben keringő vér mennyisége. Ha a szervezetben lecsökken a keringő vér mennyisége, akkor hipovolémiáról beszélünk.
  • Az erek befogadóképessége, melyet az erek belső átmérője határoz meg.

A nagyon alacsony vérnyomás okai

A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt.

Hipotenzió felléphet vértérfogat-csökkenés hatására, például kiszáradás vagy masszív vérzés következtében.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott kitágulása miatt, ilyen előfordulhat szeptikus sokk (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség), anafilaxiás reakció (igen súlyos allergiás reakció), nagy meleg, láz, az idegrendszert érintő bizonyos elváltozások és egyes gyógyszerek hatására. Továbbá terhes nőknél is gyakori az alacsony vérnyomás.

Milyen betegségek kapcsolatosak az alacsony vérnyomással?

A kirívóan alacsony vérnyomás több más betegséghez, tünethez is társulhat, ezek a következők:

  • Vasovagalis syncope (ájulás, pl. fájdalom, vagy stressz hatására)
  • Hipoaldoszteronizmus (a mellékvese által termelt szteroid hormon hiánya, amely általában Addison-kórban szenvedőkre jellemző)
  • Az Addison-kór olyan módon is összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, hogy súlyos hasmenést, nagy mennyiségű vizeletürítést, fokozott izzadást, ezek eredményeként pedig nagymértékű folyadékvesztést okoz.
  • Kezeletlen cukorbetegség
  • Gerincvelő sérülés is okozhat hipotenziót az erek átmérőjét szabályozó idegek károsítása révén.

Milyen gyógyszer okozhat alacsony vérnyomást?

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hipotenziót, például az antidepresszánsok, a vízhajtók, és az olyan készítmények, amelyek tágítják a vérereket (vazodilatátorok – az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE )gátlók, a kálciumcsatorna-blokkolók, vagy a nitrátok).

Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió a vérnyomás gyors szabályozásának elégtelensége. Álló helyzetben, vagy hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, amely ájuláshoz vezethet, mert lecsökken az agyba áramló vér mennyisége. Fáradtság, megerőltető testmozgás, túlzott mértékű evés, vagy alkoholfogyasztás hatására a tünetek rosszabbodhatnak.

Idős embereknél gyakoribb, sokszor a vízhajtók, értágítók, vagy egyéb gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) túlzott használata miatt alakul ki. A kiszáradás és a túl hosszú fekvés is előidézheti.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az, hogy az alacsony vérnyomást szükséges-e kezelni, attól függ, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a hátterében. Ha valamilyen gyógyszer szedése váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosít az adagoláson.

A szédülés és az ájulás fiataloknál – amennyiben nincsenek szívproblémáik – általában nem aggodalomra okot adó tünetek. Idősebbeknél viszont már komolyabb problémákra is utalhatnak, amelyek megakadályozzák a közel állandó vérnyomás fenntartását.

Az ortosztatikus hipotenzió esetenként gyógyszeres kezelést igényelhet, de gyakran elegendő bizonyos intézkedésekkel szinten tartani a vérnyomást. Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek előidézik a tüneteket – a hirtelen felállást, a túl forró zuhanyt, a hosszú ideig tartó mozdulatlan fekvést, illetve figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre.

Amennyiben az alacsony vérnyomás hátterében Addison-kór, vagy szívelégtelenség áll, ezek mindenképpen orvosi kezelést igényelnek.

A helyes diagnózis felé

A pontos diagnózis felállításához fontos a kezelőorvost a lehető legrészletesebben tájékoztatni arról, hogy milyen körülmények között jelentkeznek a tünetek, milyen egyéb betegség áll fenn, illetve a vényköteles és recept nélkül kapható készítmények (beleértve gyógynövények, étrendkiegészítők, szemcseppek) szedéséről.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyakran szédül, amikor feláll? Ez betegséget is jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alacsony vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához