Ezeket látta már?

Amit szívünkért tehetünk

2012.04.30. Módosítva: 2015.11.04.

Európában is egyre több Mellkasi Fájdalom Központot alakítanak ki. Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Az Egyesült Államokban már több évtizedes gyakorlatot követve Európában is egyre több Mellkasi Fájdalom Központot alakítanak ki, Németországban év végére kétszáz ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet, a német szívgyógyászok képzési és vizsgáztatási rendszeréhez Svájc és Ausztria is csatlakozik.

A halálozási statisztikák első helyén világszerte a szív- és érrendszeri betegségek állnak: különösen a szívinfarktus jelent veszélyt, ez a leggyakoribb halálozási ok, amely jellegzetes esetben erős mellkasi fájdalommal jár.

Amit szívünkért tehetünk

A gyors diagnózis és korszerű kezelés céljából az Egyesült Államokban szerveztek először olyan - néhány betegággyal, de nagy tudású szakszemélyzettel és műszerezettséggel rendelkező - egységeket, ahol az ilyen betegeket éjjel-nappal azonnal a legmagasabb szinten tudják ellátni.

Mellkasi Fájdalom Központot először 30 éve rendeztek be Baltimore egyik kórházában, de az igen jó eredmények és a költségkímélő kezelés sikere révén a gyakorlat hamar elterjedt. Az Egyesült Államok területén manapság már mintegy kétezer ilyen kezelőhely működik.

Németországban az amerikai példa láttán 2001-ben nyitották az első ilyen központot Frankfurtban. Most Thomas Münzel vezetésével egy bizottság szervezi a további német intézményeket - a terv részleteit a European Heart Journal közölte.

Németország területén 250 ilyen Mellkasi Fájdalom Központot kívánnak nyitni. Év végére várhatóan 200 ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet már. A német rendszerben ezek a legkülönbözőbb gyógyintézetekben találhatók, legalább négy betegággyal rendelkeznek és az év minden napjának minden percében teljes kapacitással fogadnak minden beteget, aki mellkasi fájdalom miatt, szívroham gyanújával kerül kórházba.

A betegeknél mód van a folyamatos EKG-vizsgálatra, laboratóriumi ellenőrzésre és szívkatéteres beavatkozásra. Az ultrahang alkalmazásának lehetősége is követelmény. Alapvető feltétel a gyorsaság: a mellkasi panasszal beérkező beteg azonnal teljes értékű ellátásban részesül.

Ez rendkívül fontos feltétel, mert vizsgálatok szerint a 70 percen belül, korszerűen kezelt betegek halálozása két százalék alatt van, míg a panaszok kezdetétől számított hat óra múltán kórházba kerülő infarktusos betegeknél a halálozás négyszeresére nő.

Németországon kívül Európa más országában is nagy az érdeklődés az ilyen központok iránt. Svájc és Ausztria jelezte, hogy csatlakozik a német szívgyógyászok képzési és vizsgáztatási rendszeréhez, Nagy-Britanniában is átadtak már néhány Mellkasi Fájdalom Központot, de távoli országok, például Brazília is kialakított már ilyen intézményt.

Az eddigi eredmények mindenütt a gyógyítás jobb és költséghatékonyabb eredményeiről tanúskodnak.

Forrás: MTI