Ezeket látta már?

Innen tudhatja, hogy jónak számít-e a pulzusa, vagy sem

egészséges pulzus érték mérés

Mi számít egészséges pulzusnak, és hogyan tudhatjuk meg, hogy a miénk ebbe a tartományba tartozik-e?

A pulzusa valószínűleg nem olyasmi, amire gyakran gondol – hacsak nem figyeli, milyen gyorsan ver az edzés közben, vagy nem ellenőrzi egy egészségügyi riadalom után –, de sokat elárulhat az egészségéről. Mielőtt elkezdene keresni egy konkrét számot a pulzusára, tudnia kell: ez nem egyforma mindenkinél, sőt, még a saját testében is változik attól függően, hogy mit épp mit tesz. Például a nyugalmi pulzus – vagyis az, hogy milyen gyorsan ver a szíve, amikor épp nem aktív – sokkal alacsonyabb lesz, mint a célpulzusa, amelyet edzés közben figyelhet meg.

Számos más tényező is befolyásolja a pulzust, például az életkor és a genetika. Mi számít akkor egészséges pulzusnak, és hogyan tudhatjuk meg, hogy a miénk ebbe a tartományba tartozik-e?

- Általánosságban elmondható, hogy a nyugalmi pulzus 60 és 100 között kell legyen, miközben normál, nem edzéshez kapcsolódó tevékenységeket végez – mondta Dr. Ruwanthi Titano, a New York-i Mount Sinai Kórház kardiológiai adjunktusa az Health-nek.

Ez egy elég tág tartomány, de jó okkal az: számos tényező befolyásolja ugyanis a pulzusunkat. A genetika is szerepet játszik a mértékében, de a legmeghatározóbb tényező valószínűleg az, hogy mennyit mozgunk.

„A szívkondicionálás központi tényező” – hangsúlyozta Dr. Titano. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) szerint többféle tényező is hat a pulzusszámra, a kinti hőmérséklet például enyhén befolyásolhatja, csakúgy, mint az érzelmek, a stressz vagy a szorongás. Bizonyos gyógyszerek, például a pajzsmirigy gyógyszerek szintén befolyásolhatják a pulzust, sőt az az életkor előrehaladtával is lustábbá, lassabbá válik – mondta Dr. Titano.

Ez alól a 60-100 ütés/perc tartomány alól is vannak kivételek – elsősorban a spektrum alsó végén. Például egy magasan képzett sportoló pulzusa – aki hozzászokott a nagy állóképességű edzésekhez és a kardió tréninghez – általában 60 ütés alatt lehet, amikor nem edz, a kondíciója miatt. (Nyilvánvalóan növekedni fog a pulzusa, amikor edz.)

Az egészséges pulzustartomány megállapításához ezt a két fogalmat ismernie kell

  1. maximális pulzus
  2. célpulzus

A maximális pulzusát úgy találhatja meg, hogy kivonja az életkorát 220-ból – mondta Dr. Titano –, de ez a szám a spektrum legmagasabb végén lesz. Például, ha körülbelül 30 éves, a maximális pulzusa körülbelül 190 ütés/perc lesz az AHA szerint – és ha eléri ezt a pontot edzés közben, érdemes szünetet tartani, mivel közel lesz a maximális pulzusa 100%-ához.

Egy jobb szám, amit edzés közben célozhat meg, a célpulzusa, vagyis a maximális pulzusa biztonságos százaléka. Közepes intenzitású tevékenységek során az AHA szerint a célpulzusa a maximális pulzusa 50-70%-a kell legyen. Amikor intenzív fizikai tevékenységet végez, a maximális pulzusa 70-85%-a kell legyen.

- Az, hogy mennyire aktív fizikailag, mennyire sportol rendszeresen, szintén befolyásolja az edzés közbeni pulzust – mondta Dr. Daniel Cantillon, a Cleveland Clinic kardiológusa az Health-nek. Ez azt jelenti, hogy több munkát igényelhet, hogy elérje a célpulzusszámot, miközben folytatja az edzést és a szív kondicionálását.

Tehát hogyan találhatja meg a pulzusát – és hogyan tudhatja meg, hogy az rendellenes-e?

A legegyszerűbb és legpontosabb módja a pulzus ellenőrzésének a régi módszer: az ujjai segítségével ellenőrizze a saját pulzusát. Az American Heart Association szerint négy hely van a testén, ahol ezt megteheti:

  1. a könyöke belsejében,
  2. a nyak oldalán,
  3. a lábfeje tetején
  4. vagy a csuklója belsejében.

Ahhoz, hogy megtalálja a számot, állítsa be a telefonját (vagy bármely más időzítőt) egy percre, majd számolja meg, hányszor érzi a pulzusát az alatt a 60 másodperc alatt.

Bár okosórát vagy hasonló eszközt is használhat a pulzusszám ellenőrzésére, Dr. Cantillon azt tanácsolta, hogy ne hagyatkozzon túlságosan ezekre az eszközökre, különösen edzés közben.

- Néhány beteg hajlamos túlzottan a pulzusra összpontosítani edzés közben, és egy olyan szám alapján edz, amely bizonyos esetekben durva, és pontatlan lehet. Mivel a pulzusérzékelés pontossága nehéz egyes technológiák számára, egyszerűbb, ha edzés közben a testére hallgat – mondta Dr. Cantillon.

Figyeljen a szívére

Ha bármikor – edzés vagy pihenőidő alatt – úgy érzi, hogy a szíve túl gyorsan ver, figyeljen oda rá, és lassítson, ha túlzásba esett – tanácsolta Dr. Cantillon.

- Sokan tisztában vannak azzal, hogy a pulzus alapján a szív gyorsabban ver a normálisnál, mégsem vesznek róla tudomást – mondta Dr. Cantillon. Márpedig ezen a ponton figyelnie kell a testét, és ha szédülést vagy a mellkasi fájdalmat érez, bármilyen más figyelmeztető jelet észlel (légszomj, vagy pulzus néhány percen belül nem tér vissza a normális szintre) kérjen orvosi segítséget, menjen el kivizsgálásra.

Előfordulhat, hogy a terhelés ellenére sem észlel olyan változást a pulzusában, amiből komoly betegségre gyanakodna.

„Sok beteg érzékeny a pulzus változásara; pontosan érzik,ha túl magasra szökik, vagy lelassul, ugyanakkor néhány egyáltalán nem figyelnek fel a testük jelzéseire” – mondta Dr. Titano.

Mit jelent, ha túl lassú a pulzusom?

A szív nem csak túl gyorsan de túl lassan, egyenetlenül is verhet. A National Heart, Lung and Blood Institute szerint ez olyan érzés, mintha a szíve kihagyna egy ütemet. Az korral természetes módon lelassul is lelasulhat a szívverésünk, pihenés közben alacsonyabb fokozaton ver a szív, miként az edzett sportolóké is lassabb. Ha azonban fáradtságot, indokolatlan kimerültséget és más tüneteket ( szorongás, a fáradtság, az ájulás és az izzadás) tapasztalunk, aritmia is állhat a háttérben. A bradycardia több formája is ismert, és ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen, miről is van szó, mindenképpen kardiológiai kivizsgálásra van szükség.

A lényeg: okos szokás időnként ellenőrizni a saját pulzusát, hogy tudja az alap nyugalmi számot, és azt, hogy mennyit dolgozik a szíve edzés közben. És mint mindig, a legjobb, ha konzultál az orvosával, ha valami nem stimmel, és aggasztja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiugróan magas pulzus: ebben az esetben feltétlen orvoshoz kell fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pulzus

Forrás: health.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához