Ezeket látta már?

Elindult a Szívhang Program!

Szívünk egészségére figyelmeztet a Szívhang program! A szűrővizsgálatoknak, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésének és a rizikófaktorok karbantartásának népszerűsítésére, a kardiovaszkuláris halálozások visszaszorítására indított Szívhang néven országos kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

Merkely Béla, az MKT jelenlegi elnöke a kampányról tartott keddi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a lakosság folyamatos tájékoztatása, egészségtudatosságra nevelése, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése népegészségügyi kérdés, hiszen Magyarországon évente mintegy 65 ezren hunynak el ezeknek a betegségeknek következtében - ez az összes halálozások 50-55 százaléka.

Elindult a Szívhang Program!

Kiss Róbert Gábor, az MKT megválasztott leendő elnöke szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy "egyénileg vagyunk felelősek saját és gyermekeink egészségéért". Ezért nagyon fontos felhívni mindenki figyelmét a megelőzésnek, az életmód-változtatásnak, a rendszeres sportolásnak, a folyamatos szakorvosi ellenőrzésnek, a helyes gyógyszerszedésnek és a kockázati tényezők kordában tartásának jelentőségére - mondta, hozzáfűzve: a program célja a szakemberek aktivizálása, a szakmai csoportok és a véleményformálók informálása, mozgósítása.

Utalt arra, hogy Magyarországon közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek - sőt sokan nem is tudnak betegségükről -, és a lakosságnak megközelítőleg a fele túlsúlyos.

A Szívhang program és a népszerűsítéséhez arcukat adó ismert személyek - Gallusz Nikolett, Feke Pál és Serbán Attila, a Madách Színház színészei, Szirtes Tamás színházigazgató és Hevesi Tamás zenész - is elsősorban az egyéni felelősség fontosságára és az életmódváltás jelentőségére igyekeznek felhívni a figyelmet. Hevesi Tamás - aki maga is egyes típusú diabéteszben szenved - a kampányhoz kapcsolódóan két dalt is írt, amely hamarosan a rádiókban is hallható lesz.

A kezdeményezés első állomásaként a fővárosi Madách Színházban megállapították a művészek és a dolgozók vércukor-, koleszterin-, és vérnyomásértékeit.

Budapest mellett Pécs, Veszprém, Eger, Miskolc, Szeged és Debrecen színházai adnak otthont majd a szűréseknek, május elején pedig gyaloglótúrára invitálják a mozogni vágyókat.

A középiskolások elsősorban kérdőívek kitöltésével ismerkedhetnek meg az egészséges életmód előnyeivel, a kardiológiai központokban szórólapok, tájékoztató film, plakátok és kockázatmérő füzetek tájékoztatják az érdeklődőket a kampányról, a betegség tüneteiről, a szűrővizsgálatok fontosságáról, a megelőzésről.

Az érdeklődők további információkat www.szivhang.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához