Ezeket látta már?

Eperjes, Garay és Édes dr. riadót fújtak... (harcban a szívbetegségekkel)

Rizikóriadó Debrecenben! Fővárosi határokat átlépve színházjáró körútjának harmadik állomásán, a Debreceni Csokonai Színházban adott lehetőséget a RizikóRiadó Program szerdán mindenki számára ingyenes rizikószűrésre. Szakember szerint a szűrővizsgálatok életeket menthetnek.

"Továbbra is vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte, így Magyarországon is" – mondta el Prof. Dr. Édes István, a Magyar Kardiológusok Társaságának volt elnöke a szerdán Debrecenben tartott sajtótájékoztatón. Elmondása alapján igaz ugyan, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva csökkent a halálozások száma Magyarországon, de az Európai Uniós átlaghoz képest a magyarok jóval többet dohányoznak, és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, és nem mozognak eleget. Ezek az okok pedig a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért felelősek.

A RizikóRiadó Program célja éppen az, hogy a magas vérnyomásos betegek megismerjék saját kockázati szintjüket és a vérnyomáscsökkentésen túl további rizikójuk mérséklésének kihatását az életükre, ugyanis jövőjükért ők is felelősek, és saját életük legfőbb alakítói és döntéshozói. "Kiemelten fontosnak tartom a megelőzést, ugyanis az egész napos készenlét okozta stressz, az ebből származó káros szenvedélyek mindegyike kihat az ember egészségére" – fejtette ki Eperjes Károly, a Debreceni Csokonai Színház színművésze.

Elhangzott a sajtótájékoztatón az is, hogy a magas vérnyomás, és a szív- és érrendszeri betegségek más rizikófaktorainak megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. Érdemes tehát már gyermekkorban felhívni a figyelmet a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás előnyeire, hiszen a magas vérnyomás már gyermekkorban is egyre gyakrabban jelentkező betegség. "Sajnos azonban a magyar családok nagyon kevés időt szentelnek a szabadidős sporttevékenységekre, az egészségesebb életvitelre, és az egészséges táplálkozásra"- adott hangot elégedetlenségének szerdán Garay Nagy Tamás színész.

Kampánykörútja során Magyarország hét nagyvárosába látogat el a RizikóRiadó program, ahol a budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a Veszprémi, Miskolci és Szegedi Nemzeti Színház színészei hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára. Valamint igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy ne vesztegessék idejüket, hiszen a kardiovaszkuláris betegségek továbbra is jelentős kockázatot jelentenek egészségükre nézve.

A program következő állomása 2010. szeptemberében a pécsi Petőfi Színház lesz.

Forrás: Medipress