Ezeket látta már?

Felfedezték a szívritmust szabályozó géneket

Azonosították azt a tucatnyi gént, amelyek segítenek mérsékelni a szívműködés sebességét - a felfedezés idővel lehetővé teszi hatékonyabb szívgyógyszerek előállítását.

Három intézmény - az izlandi deCODE Genetics of Reykjavik, az Imperial College London és a müncheni Helmholtz Zentrum kutatói európai és indiai felmenőkkel rendelkező emberek tízezreinek genetikai kódját hasonlították össze. Az eredményről a Nature Genetics szaklapban számoltak be.

A kutatók által feltérképezett gének a szív ingerületvezető rendszerére - amelynek köszönhetően a szerv betölti pumpaszerepét - fejtik ki hatásukat. Az elektromos impulzusokat "szakosított" fehérjék szállítják az úgynevezett ioncsatornákon keresztül. A töltéssel rendelkező ionok ezeken a csatornaszerű bonyolult fehérje- és lipidstruktúrákon keresztül jutnak be a sejtekbe, illetve távoznak azokból. Szerkezetük alkalmassá teszi a csatornákat az ionok transzportálási folyamatainak szabályozására is a sejt belseje és a külvilág között. Az ionok koncentrációja pedig a sejtek anyagcsere folyamatait szabályozzák.

A szívműködést szabályozó gének különböző variációinak függvényében valakit jobban vagy kevésbé fenyeget a flutter (szapora pitvar-összehúzódás, pitvarlebegés) vagy egyéb szívritmuszavarok.

A szívbetegségek miatt évente csaknem hétmillió ember veszíti életét, a halálozások felét a hírtelen fellépő szívritmuszavarok, egyebek közt a kamrafibrilláció okozza.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához