Ezeket látta már?

Figyelj a szívedre! - kardiológiai egészségnap pénteken

"Figyelj a szívedre!" címmel rendez a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság pénteken Budapesten egészségnapot.

Le kell számolni azzal a tévhittel, hogy a férfiak körében szedik inkább áldozataikat a szív- és érrendszeri betegségek - hangsúlyozták az egészségnap kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.

Mint kifejtik, a trend megfordulni látszik, ugyanis évek óta e kórképekben több nő hal meg, mint férfi. A koszorúér-betegség - az , a hirtelen szívhalál évente világszerte 3-4 millió nő életét követeli, s átlagosan 3 millió nő huny el (agyi érkatasztrófa) következtében. A változás korától a nők "rossz", LDL-koleszterinszintje magasabb, mint az ugyanolyan korú férfiaké. A nők szív- és érrendszeri halálozása magasabb, mint a férfiaké. Ugyanakkor csak minden ötödik orvos van tisztában azzal, hogy a nők esetében nagyobb a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegség miatt bekövetkező elhalálozásnak, mint a férfiak esetében. Ha egy fiatal nő kap szívrohamot, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint hasonló korú férfinak. A szívroham után a nőbetegek világszerte ritkábban kapják meg az optimális orvosi kezelést, mint a férfiak, részben azért, mert legtöbbször ők maguk sem gondolják, hogy a felmerülő panaszok a szívinfarktus tünetei. Mind a férfiak, mind a nők alábecsülik személyes kockázatukat.

A pénteki egészségnapon az érdeklődők megismerkedhetnek az Országos Kardiológiai Intézet tevékenységével. Az országban egyedül itt végzik egy helyen a szívátültetésre váró betegek műtéti előkészítését, kezelik-gondozzák a transzplantált betegeket, valamint a veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő betegeket. Olyan unikális beavatkozások zajlanak itt, mint a szívbillentyű-szűkületek ballonos tágítása, műbillentyű-beültetés katéteren át, vagy a szívinfarktus szövődményeként kialakuló sövénydefektus katéteres zárása. Tavaly az intézmény szívkatéteres laboratóriumában 5200 beavatkozást, a felnőtt szívsebészeti osztályon közel ezer szívműtétet végeztek.

Tízéves fennállását ünnepli az intézet gyermekkardiológiai központja, ahol veleszületett szívbetegségben szenvedő gyermekeket vizsgálnak ki és műtéti, illetve katéteres eljárásokkal gyógyítanak. 2007-ben indult a gyermek-szívtranszplantációs és műszívprogram, amely iránt a környező országok szakemberei is érdeklődnek.

A szűrővizsgálatok mellett talkshow-jellegű beszélgetések lesznek az OKI orvosainak részvételével az elhízásról, a magas vérnyomásról, koleszterinszintről, cukorbetegségről, mozgásról, egészséges táplálkozásról, dohányzásról, alkoholról. Szó esik a szívgyógyászatban alkalmazott új diagnosztikai és terápiás módszerekről. A Terézvárosi Közösségi és Kulturális Színtérben rendezett egészségnapra felnőtt újszívesek is eljönnek.

A programban szerepel aerobikbemutató Katus Attila világbajnokkal, Ezüst nyár címmel ad koncertet Karda Beáta énekesnő a tanítványaival, és fellép Kegye János pánsípművész.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához