Ezeket látta már?

Földrengés után többen halnak meg szívinfarktusban

2010.01.06. Módosítva: 2015.11.04.

A földrengést követő években nem csak a megrongálódott, összedőlt házakat, hidakat kell újjáépíteni, hanem akár még három esztendőn át több halálos szívrohamra is számítani lehet.

A niigatai földrengés utáni drámai tapasztalatokat japán kutatók a Heart legújabb számában közölték.

A szakemberek már évtizedekkel ezelőtt, főleg az Egyesült Államokban észlelt földmozgásokat követően leírták, hogy azok között, akik túlélték házuk összeomlását, esetleg családtagjait is elvesztették a katasztrófában, igen sok lelki zavar, idegrendszeri károsodás jelent meg. A súlyos pszichés változások bekövetkezése a váratlan életveszély és a pusztulás nyomán érthető volt.

Kazutoshi Nakamura és munkacsoportja most a földrengés kiváltotta óriási disz-stressznek szívet károsító hatására hívta fel a figyelmet. Niigata prefektúra Japán hegyes-völgyes területe, amelynek falvaiban hat éve sok házat döntött össze a földrengés.

A katasztrófa a tömegkommunikációt, az úthálózatot is hosszú időre tönkretette. A kis hegyi falvakban élők közül 9000 ember egy éven keresztül ideiglenes lakásba kényszerült, sőt a helyi hatóságok késlekedése miatt ötezren két évig ilyen körülmények között tengődtek.

A japán kutatók összegyűjtötték a földrengés sújtotta terület halálozási adatait az esemény utáni három évben, és a szívroham okozta halálesetek számát összevetették a földrengés előtti öt esztendő feljegyzéseivel.

A statisztika azt bizonyította, hogy a megelőző öt évhez képest, amikor a helyi falvak népe zavartalanul élt, a földrengést követő három esztendőben a szívinfarktus okozta halálozás 14 százalékkal növekedett. Szívroham miatt főleg a nők haltak meg többen a földrengés utáni időszakban.

A japán tanulmányhoz írott szerkesztőségi cikkben a neves angol szívgyógyász, Andrew Steptoe hangsúlyozta, hogy az eredeti dolgozatban nem szerepelnek adatok az ottani lakosság kockázati tényezőire vonatkozólag, például arra, hogy a korábbi években, illetve a földmozgás után hányan dohányoztak. A professzor szerint a különleges tanulmány mindazonáltal aláhúzza, hogy a "természeti katasztrófák nem csak baleseteket vagy lelki károsodásokat okoznak, hanem szívünkre is hatnak, és az orvosoknak, egészségügyi szervezőknek a szívrohamok gyakoriságának növekedésére is figyelni kell minden ilyen esetben".

Forrás: MTI