Ezeket látta már?

Ez okozhatja a lassabb vagy a gyorsabb a szívverést

gyors szívverés, szívritmuszavar oka, szív

A kardiológus elmondja, mi állhat a szívritmuszavar hátterében.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megismerni az okokat, amelyek a normális szívveréstől a szívritmuszavarig vezetnek.

Emiatt lehet lassabb vagy gyorsabb a szívverés

A szívünk négy részből áll: a két felső pitvarból és a két alsó kamrából. A szív összehúzódásainak ritmusát karmesterként vezényli a szinuszcsomó, amely a jobb pitvarban helyezkedik el. A szinuszcsomó percenként 60-100 elektromos impulzust produkál, amely beindítja a szívdobbanásokat, ugyanis arra késztetik a pitvarok izmait, hogy összehúzódjanak és vért pumpáljanak. Az elektromos impulzusok ezután eljutnak az AV-csomónak nevezett sejtekhez, amelyeknek szintén koordináló szerepük van. Rendszerint ez az egyetlen útja a jeleknek, hogy a pitvarokból a kamrákig jussanak, majd onnan vért pumpáljanak a tüdőbe vagy a test többi részébe.

Ha a szinuszcsomó megbetegszik, vagy más ok miatt (például lázas betegség, fertőzés, pajzsmirigy betegség) gyorsabb vagy lassúbb működésre vált, a szív gyorsabban vagy lassabban fog verni. Több szívbetegség is okozhat szívritmuszavart, amely kiindulhat a pitvarokból, a kamrákból, de vezetési zavar következtében is létrejöhet.

Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarhoz:

1. genetikai hajlam,

2. diabétesz,

3. túl sok koffein, alkohol vagy tudatmódosító szerek fogyasztása,

4. magas vérnyomás,

5. dohányzás,

6. pajzsmirigy alul- vagy felülműködés,

7. alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),

8. bizonyos gyógyszerek, és étrend kiegészítők,

9. koszorúér betegség,

10. szerkezeti változás a szív felépítésében (például kardiomiopátia),

11. előző szívinfarktus miatt károsodott szívizom-szövetek,

12. éppen zajló szívinfarktus.

Ezek a szívritmuszavar tünetei!

3 ok, ami miatt kardiológushoz kell fordulni

- Három kiemelten fontos ok van, ami miatt feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Az egyik, ha a családban többeknél jelentkezett, jelen van bármilyen szívbetegség. Ebben az esetben évente, kétévente hasznos egy általános kardiológiai kivizsgálás. Ez még tünetmentesség esetén is szükséges, hiszen a szívritmuszavar például gyakran így „rejtőzködik”. Ugyanilyen jelentős a szív-érrendszeri szűrés, ha valaki olyan életmódot folytat, ami szívproblémákra hajlamosíthatja, például sok stressz éri, függőségei vannak, vagy éppen magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, diabétesz szerepel a kórtörténetében.

A kardiológiai vizsgálatok elvégzésének harmadik oka, ha valaki olyan tüneteket tapasztal, mint felgyorsult vagy lelassult szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izzadás, furcsa, remegő érzés a mellkasban, eszméletvesztés. Bármi is a kivizsgálás oka, számos eszközös vizsgálat áll rendelkezésre a diagnosztizáláshoz. Ha kiderül, hogy valóban szívritmuszavarról van szó, megkezdődhet a kezelés, amellyel akár a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát is jelentősen csökkenthetjük.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelentkezhetnek szívinfarktus előtt a kardiológus szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívritmuszavar

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához