Ezeket látta már?

Gyorshír: Európai Kardiológus Kongresszus

A kardiológiai kutatás legújabb eredményeiről szinte valamennyi országból tartanak beszámolót résztvevők az Európai Kardiológus Társaság szombaton Stockholmban megkezdődött kongresszusán.

A II. világháború utáni években hamar kiderült, hogy az iparilag fejlett országokban a halál első számú oka a szív- és érrendszeri betegségek csoportja lett.

Gyorshír: Európai Kardiológus Kongresszus

A szívbetegségekkel foglalkozó orvosi tevékenység mindenhol speciális szakképesítéssé vált és ezzel egyidőben megszerveződtek a kardiológiai intézetek és tudományos társaságok is. Brüsszelben 1949-ben 14 ország kardiológusai találkoztak, és megfogalmazták az Európai Kardiológus Társaság célkitűzéseit. Végül 1950-ben az I. Kardiológiai Világkongresszus során az európai társaság is

megalakult.

Az európai szakorvosok először négyévenként találkoztak, minden alkalommal másik európai országban, de a kutatás és a klinikai gyakorlat fejlődése annyira felgyorsult, hogy 1988-tól a kongresszust évente megrendezik, egyre több résztvevővel.

Egy évtizeddel ezelőtt Amszterdamban 17 112 szakorvos volt jelen, ami azt jelenti, hogy a családtagokkal, a kiállítókkal, műszaki szakemberekkel már akkor is csaknem húszezren voltak a városban. Akkor 8667 előadást jelentettek be. Az előadáskivonatokat egy bizottság tagjai olvasták el és értékelték úgy, hogy a szerzők nevét nem olvashatták és annak alapján kellett eldönteniük, hogy olyan eredeti, új eredményt ismertet-e, hogy a programba kerülhet.

Idén Stockholmban az előre jelentkező résztevők száma meghaladja a 25 ezret, és ebbe beszámítanak a szív működésével és betegségeivel foglalkozó elméleti kutatók is, akik külön ülésszakokon ismertetik legújabb eredményeiket.

Öt nap alatt az egybegyűltek 4167, előre kiválasztott előadásban ismerhetik meg a kardiológia haladását. A gyógyszer- és műszeripar 20 000 négyzetméteren mutatja be legújabb termékeit és 80, általuk szervezett ülésszak szerepel a programban.

Forrás: MTI