Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Visszeres panaszai vannak? Íme 3 hasznos tanács a hétköznapokra

Aki hajlamos a visszerek előbukkanására, az élete során előbb-utóbb találkozik is vele

A vénákat érintő betegségek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem fájdalommal is járhatnak, sőt, kezeletlen állapotban súlyosabb betegségeket is előidézhetnek.

Magyarország lakosságának mintegy 20-30 százalékát érinti a visszérbetegség, a panaszok pedig gyakran már a 20-30 éves korosztály tagjai között is jelentkeznek. A prevencióinak itt is nagy jelentősége van: érdemes odafigyelni arra, hogy a lábaink egészségét minél tovább megőrizzük – ehhez adunk most három hasznos tanácsot.

1. Egészségünk érdekében változtassunk az életmódunkon!

Sem a túl sok ülés, sem pedig a túl sok egy helyben állás nem tesz jót a lábaknak. Érdemes az ülőmunkát végzőknek óránként felállni, és átmozgatni a lábakat, azoknak pedig, akik egész nap talpon vannak, le kell ülniük időközönként, majd a munkanap után alaposan felfrissíteni a lábakat. A gyaloglás, a kocogás, a futás, a kerékpározás, a túrázás és a lábtorna is mind nagyon jót tesznek: jó hatással vannak a keringésre és az izmokra.

A rendszeres mozgással a súlyfeleslegtől is megszabadulunk, ami szintén előnyünkre válhat, mivel a plusz kilók cipelése a láb számára is megterhelő. A túlsúly és a szervezet magas zsírtömege megnehezíthetik a vénás vér visszaáramlását a szív felé, és bizonyítottan növelik a vénákat érintő betegségek kialakulásának kockázatát.

2. Polcoljuk fel rendszeresen a lábainkat!

A lábak felpolcolása nemcsak azoknak javasolt, akiknek valamilyen problémájuk vagy tünetük van, lényegében mindenkinek érdemes lenne naponta 10-15 percre felpolcolni a lábait! Napközben a folyadék felgyülemlik az alsó végtagok szöveteiben, ami feszülő, sőt, akár kellemetlen, fájó érzést is okozhat. A rendszeresen végzett polcolás hosszabb távon is nagyon jó hatással van a lábakra, de már egy alkalom után is érezzük, hogy a lábaink megkönnyebbülnek, élénkül a keringésünk, és enyhül a láb dagadása.

Már azzal is sokat teszünk a lábak egészségéért, ha hazaérve egy kicsit elnyújtózunk az ágyon, és mozdulatlanul fekszünk. Ez a póz segíti a vénás keringést, így mérsékeli a lábak duzzanatát.

3. Kerüljük a hosszúra nyúlt, forró fürdőket!

Bár előfordul, hogy jólesik egy forró, habos fürdővel zárni a napot, a vénák szempontjából ez nem a legjobb választás. A meleg hatására az erek kitágulnak, így a vér nehezebben tud visszaáramlani a szív felé, a hűvös víz azonban serkenti a vérkeringést. A legjobb választás váltott, hideg-meleg vizes öblítéssel zárni a zuhanyzást, ami erősíti a vénákat.

Sajnos elmondhatjuk, hogy aki hajlamos a visszerek előbukkanására, az élete során előbb-utóbb találkozik is vele, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni a megelőzésre és a lábak egészségének fenntartására – többek közt a fenti tanácsok betartásával. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha bármilyen visszeres tünetet észlelünk magunkon (kidudorodó erek, lábfájdalom, feszülés, nehézláb érzés stb.), mielőbb érdemes orvoshoz fordulni, aki segít a megfelelő kezelés összeállításában!

A cikk megjelenítését a Servier Hungária Kft. támogatta. További információk a https://visszertabletta.hu/ oldalon találhatók.

Forrás: Detralex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához