Ezeket látta már?

Hétfő, stressz, munka: sokaknak veszélyesen megugrik a vérnyomása hétfőnként

stressz, munkahely

Egy tanulmány szerint a hétfő reggeli munkába való visszatérés miatti stressz akár komoly vérnyomás emelkedést is kiválthat.

A váltás a szabadidőből a munkába, olyan, ami nagy stresszel jár a szervezet számára – most már tudományosan is bizonyítani látszik az, amit egyébként mi magunk is érezhetünk.

Hétfőnként 20%-kal több a szívroham, mint bármely más napon

A Tokiói Női Orvosi Egyetem tanulmánya szerint hétfőn a vérnyomásértékek magasabbak, mint a hét bármely más napján. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a szívroham és a stroke okozta halálesetek miért hétfő reggelen érik el a csúcspontjukat.

Ha valakinek már van szív- és érrendszeri betegsége, akkor hétfőn csúcsosodhat, és akár szívrohamot is okozhat. Keith Fox, az Edinburgh Royal Infirmary professzora szerint a szívbetegség Nagy-Britannia egyik vezető haláloka. Évente mintegy 270 000 ember kap szívrohamot, és közel minden 3. ember meghal, mielőtt még kórházba kerülne.

A magas vérnyomás minden 5. embert érint az Egyesült Királyságban, és a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője: minél magasabb a vérnyomás, annál nagyobb erőt gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív pumpálja a vért.

Egyes betegeknél az egészségesebb életmódra való áttéréssel le lehet csökkenteni a vérnyomásértékeket, de több százezer másik esetben napi szinten gyógyszereket kell szedni, hogy kordában lehessen tartani.

Hétfői magas vérnyomás

A Tokiói Női Orvosi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogyan változik a vérnyomás egy hét alatt: 175 férfit és nőt szereltek fel egy olyan készülékkel, amelyek éjjel-nappal mérték a vérnyomásukat.

Az American Journal of Hypertension című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik hétfőn reggel visszatértek a munkába, megugrott a vérnyomásuk. Azoknál viszont, akik aludtak, nem tapasztaltak emelkedést, ami arra utal, hogy valószínűleg a munkával kapcsolatos stressz a felelős az emelkedésért:

"A legtöbb ember vasárnap mentesül a munkával járó szellemi és fizikai terhektől, és hétfőn stresszesebbnek éli meg a hétvégi szabadidős tevékenységekről a munkahelyi tevékenységekre való átállást"

- mondta a kutatást vezető Dr. Shuogo Murakami.

"A vizsgálatban a hétfői napokon határozott csúcspont volt tapasztalható."

Keith Fox professzor, az Edinburgh Royal Infirmary szív- és érrendszeri kutatóegységének munkatársa a BBC Online-nak elmondta, hogy a vérnyomás kora reggeli emelkedése valószínűleg a szervezet 24 órás ritmusának normális része, és jó eséllyel nem jelent problémát az egészséges emberek számára. De hozzátette, hogy a hétfő reggeli korai ébredés, a hétvégi éjszakai alvás után, magyarázatot adhat a vérnyomás-emelkedésre.

"A kora reggeli szívesemények, például a szívinfarktus vagy a stroke fokozott kockázata jól ismert".

Reggeli csúcs

Belinda Linden, a British Heart Foundation orvosi információs részlegének vezetője elmondta:

"Az elmúlt évtizedben különböző kutatók a szívroham és a stroke előfordulásának, valamint a halálozási arányoknak a heti változásait figyelték meg, és megállapították, hogy a hétfő a legvalószínűbb nap, amikor ezek az események bekövetkeztek. A reggeli vérnyomáscsúcsot is megfigyelték a kutatók az elmúlt években."

De hozzátette:

"Ez a viszonylag kis tanulmány a vérnyomás heti ingadozásait vizsgálja, és azt találta, hogy a hétfő reggel garantálja a legmagasabb csúcsot. Bár könnyű lenne megpróbálni megmagyarázni ezeket az eredményeket, és feltételezni, hogy a munkába való visszatérés is szerepet játszik, e tanulmány korlátai miatt nem lehetünk biztosak az eltérés okait illetően.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

9 étel, amely felszabadít a tartós stressz, szorongás alól

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: EgészségKalauz