Ezeket látta már?

Nem mérhető magas vérnyomás: ez a 4 tünet már komoly bajt jelez

magas vérnyomás, áfonya, idősek, vérnyomás

Az elején nincs kifejezett jele, előrehaladottabb stádiumban ezek a leggyakoribb tünetei.

A pulmonális artériás hipertónia – röviden PAH – a tüdő ereinek és a szívnek egy igen súlyos, életveszélyes betegsége.

A magas vérnyomást azért nevezik a szakemberek csendes vagy néma gyilkosnak, mert a tünetei eleinte észrevehetetlenek. A magas vérnyomás betegségre általában csak a szív- és érrendszeri problémák jelentkezése után derül fény, amikor a szervezet már károsodik és bizonyos betegségek kialakulnak. A folyamat azonban egy egyszerű vérnyomás méréssel észlelhető, és folyamatosan ellenőrizhető.

PAH, az egyik legalattomosabb betegség

Létezik azonban a magas vérnyomásnak egy másik, igen ritka, de még ennél is sokkal nehezebben felismerhető változata, a pulmonális artériás hipertónia, ami a tüdőt a szívvel összekötő kisvérkörben jelentkezik.

A betegség lényege, hogy a tüdő erei megvastagszanak, emiatt a kisvérkörben magas vérnyomás magasnyomás, ami nagyon megterheli a jobb szívfelet. A szív ezért egy idő után elfárad, izomzata megváltozik, hiszen nagyobb erővel kell pumpálnia ugyanazt a mennyiségű vért – vagy akár többet is –, ha a beteg terhelésnek teszi ki magát.

A pulmonális artériás hipertónia – röviden PAH –, tehát a tüdő ereinek és a szívnek egy igen súlyos, gyakran életet követelő betegsége, ami bár nem gyakori, de nemtől és kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, sajnos gyerekeknél is. Felismerésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magas vérnyomással ellentétben nem mérhető testen kívül vérnyomásmérővel. A tünetei pedig – legalábbis kezdetben – nem jellegzetesek, márpedig a késői felismerés jelentősen rontja a betegek életkilátásait. A pulmonális hipertóniát általában másfél-két év alatt diagnosztizálják!

A PAH legjellemzőbb 6 tünete:

  1. fáradékonyság,
  2. nehézlégzés,
  3. fulladás a legkisebb terhelésre, később már nyugalmi helyzetben is
  4. lábszárdagadás
  5. folyadék a hasüregben
  6. előzmény nélküli eszméletvesztés

Súlyos, előrehaladott esetekben jelentkező tünetek:

  • a boka, lábfej duzzanata,
  • ájulás,
  • az ajkak, körmök szederjessé válása,
  • hasi ödéma a folyadék felhalmozódása miatt.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyakran fáradt és kimerült, romlik a fizikai teljesítőképessége, illetve légzésének romlását tapasztalja, forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról.

A PAH oka rendszerint ismeretlen, de kialakulhat tüdőembólia után és más betegségek következményeként is. A fenti tünetek mögött is sok minden más meghúzódhat, ezért ha valaki ezeket tapasztalja, és a kivizsgálások nem vezetnek eredményre, érdemes mielőbb egy szívultrahang vizsgálatot elvégeztetni, mert azzal a PAH szívnél okozott elváltozásai, a jobb kamrai tágulat már kimutatható. A végső diagnózist szívkatéterezéssel állítják föl.

A korai felismerés azért nagyon fontos, mert bár a PAH nem gyógyítható, a diagnosztizált páciensek, attól függően, hogy az állapotuk milyen stádiumú, többféle tablettás, súlyosabb esetben infúziós kezelést kaphatnak. A PAH súlyosságára jellemző, hogy tizenöt évvel ezelőtt az érintettek kezelés nélküli túlélése átlagban két év volt. Ezekkel a támogatott kezelési módokkal viszont az állapotuk jó ideig szinten tartható, az életminőségük javítható és az életkilátásuk növelhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez is okozhat jobb oldali mellkasi fájdalmat!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához