Ezeket látta már?

Hogy állunk a koleszterinnel?

2012.04.10. Módosítva: 2015.11.04.

Koleszterintérkép: 36 ország atlasza. Nemzetközi koleszterintérképet készítettek amerikai kutatók 36 országról: meglátásuk szerint a szegényebbek és gyengébb egészségügyi szolgáltatással bírók lakosságának magasabb a koleszterinszintje, a tehetősebbeké alacsonyabb.

Az elemzés főként Európára terjedt ki, de az Egyesült Államokat is magában foglalta. A legkedvezőbb mutatója Finnországnak van, ott a lakosság csupán 24 százalékának magas a koleszterinje, a legrosszabb Bulgáriának, ahol 73 százalékos a hányad.

Hogy állunk a koleszterinnel?

Az ereket idővel eltömítő és szűkületet, plakkokat okozó vegyület aránya különösen magas még Litvánia, Románia, Ukrajna, Magyarország és Oroszország lakosainak körében.

Az Egyesült Államok mutatója hasonló más fejlett országok - Ausztrália, Kanada, Finnország, Izrael, Nagy-Britannia - mutatóihoz, ugyanakkor jóval többet költ lakossága egészségügyi ellátására.

A tanulmány a Circulation című amerikai folyóiratban jelent meg, fő szerzője Elizabeth Magnuson - adta hírül a Yahoo amerikai hírhonlap.

Forrás: MTI