Koronavírus: hosszú távon ezeket a súlyos betegségeket okozhatja a covid

szívritmuszavar, storke, szív és érrendszeri betegségek, fáradékonység, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A koronavírus nemcsak a tüdőt, hanem a szív-és érrendszert is károsíthatja.

Az újonnan kialakuló szívproblémák kockázata sokkal magasabb a koronavírus okozta betegségből való felgyógyulás után – állítja egy nagyszabású, még lektorálás előtt álló amerikai tanulmány - írja a Reuters alapján a Portfólió.

Több szív-és érrendszeri probléma kockázata emelkedett

A friss, még lektorálás előtt álló tanulmányban megnézték, milyen hatással volt a koronavírus hosszú távon az egészségre. Ennek kapcsán 2 csoport adatait vizsgálták meg:

  • akik oltás előtt estek át a koronavíruson
  • akik nem kapták el a covidot

A kutatók az eredményeket összevetették a járvány előtti adatokkal, és arra jutottak, hogy a fertőzésen való átesés után egy évvel több szív-és érrendszeri betegség kockázata jelentősen megnőtt. Többek között 63 %-kal emelkedett a szívroham, 52%-kal a stroke, és 72 %-kal szívmegállás valószínűsége. Ezen kívül a halálos vérrögképződés esélye is mintegy háromszorosára nőtt.

A Nature Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a kockázat akkor is emelkedett, ha valaki csak enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen.

Ezért okozhat trombózist a koronavírus, kattintson tovább!

A koronavírus után súlyos esetben kialakulhat szívizomgyulladás is, azaz begyulladnak a szívizomsejtek, károsodnak, és ezáltal a szív pumpafunkciója romlik.

Ezek a szív- és érrendszeri érintettség főbb tünetei

  • a szapora szívműködés,
  • a szívritmuszavar,
  • mellkasi fájdalom,
  • lehetséges nehézlégzés,
  • súlyosabb esetben akár szívelégtelenség is felléphet, aminek a vége akár egy szívtranszplantáció is lehet.

A fenti tünetek mellett, de akár önmagában is, magas vérnyomás is kialakulhat a betegség nyomán normál vérnyomással rendelkező egészséges embereknél.

Tehát, ha valaki átesett a Covid-19 fertőzésen, mindenképpen ajánlott elmennie egy általános kardiológiai kivizsgálásra. Ha pedig valaki rendszeresen sportol (ez nem csak élsportolókra, hanem rekreációs és hobbi sportolókra is igaz), akkor az edzések elkezdése előtt mindenképpen javasolt a kivizsgálás nem csak koronavírus esetén, de minden lázas állapottal járó fertőzés után.

Forrás: portfolio.hu