Ezeket látta már?

Így készüljön a nyaralásra, ha már volt trombózisa - tanácsolja a véralvadási specialista

 trombózis, véralvadásgátló, mélyvénás trombózis, nyaralás

A nyár a gondtalan kikapcsolódásról szól, ám akik átestek már trombózison fontos, hogy gondoljanak állapotukra és tartsanak be néhány fontos előírást.

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának tanácsait olvashatják.

A mélyvénás trombózis (DVT) az az állapot, amikor kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek a test mélyén lévő vénában, különösen a lábakban. Előfordulhat, hogy a DVT-nek nincsenek tünetei, de fájdalmat, duzzanatot és livid elszíneződést gyakran okoz az érintett részen. Kezelés nélkül trombózis esetén fennáll a veszélye annak, hogy tüdőembólia alakul ki, amelyben a vérrög leszakad és a tüdőbe utazik, ami végzetes kimenetelű is lehet.

Utazás

A vakáció különösen veszélyes időszak a DVT számára, mivel a repülőgépen, buszon, autón vagy vonaton való hosszabb utazás növelheti a kockázatot. Ez főleg akkor fontos, ha a közelmúltban műtéten esett át, terhes, túlsúlyos, trombofíliás dohányzik, vagy kórelőzményében vérrögök szerepelnek. Ám nem csak náluk áll fenn a veszély, hiszen bárkinél, aki több mint 2-3 órát utazik, fennáll a vérrögképződés kockázata.

Hogy elkerülje, tegye meg ezeket az egyszerű lépéseket:

  1. Tanulmányok kimutatták, hogy a kompressziós harisnya viselése utazás közben jelentősen csökkenti a DVT kockázatát (nem csak utazás során viselheti) Ezek a harisnyák segítenek növelni a mélyen fekvő vénákban a keringését. Ügyeljen arra, hogy megfelelő minőségű és erősségű harisnyát vásároljon
  2.  Maradjon hidratált. Igyon sok vizet, és kerülje a koffeint és az alkoholt, mert mindkettő dehidratál, és a vér az erekben pangani kezd
  3. Viseljen laza, kényelmes ruhát az utazás során
  4. Keljen fel a helyéről óránként, sétáljon, tornásztassa lábait. Ha autóval utazik álljon meg egy benzinkútnál vagy pihenőhelyen, és sétáljon néhány percig. Ha nincs lehetősége felállni, akkor is tornásztassa lábait, körözzön lábfejével
  5. Ne keresztezze a lábait amíg ül, mert megakadályozza a vér megfelelő keringését

Véralvadásgátló, LMWH injekció

Trombózis után bizonyos ideig véralvadásgátlót szükséges alkalmazni a PTS (poszttrombotikus szindróma) és a trombózis megismétlődése elkerülése céljából. Utazás előtt mindenképp egyeztessen orvosával, főleg akkor, ha már nem szükséges szednie. Ilyenkor is, de általában a trombofiliás genetikai eltérésben szenvedő, de aktuálisan kezelést nem igénylő betegnél az orvos elrendelheti prevenció gyanánt az LMWH injekció használatát, hogy a hosszú út miatt, ne alakuljanak ki vérrögök. Ezért a visszafelé útra is kell magával vinnie LMWH-t!

Vigyázzon a napsütéssel/hőséggel

A legmelegebb órákban (11-15 óra) trombózis-előzmény nélkül sem tanácsos a napon tartózkodni, hát még akkor, ha volt már tapasztalata vérrögökkel! A hőség miatt ugyanis az erek kitágulnak, a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd (ráadásul az olyan vénákban is, ahol a károsodott vénabillentyűk lehet, hogy ott maradtak), és ez meleg ágya a trombózisnak! Éppen ezért lehetőleg tartózkodjon hűvösebb helyen ekkor, sőt, a legjobb az lenne, ha a közvetlen napfénytől is kímélné a lábait- tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Megfelelő lábbeli

A nők többsége szereti a magassarkú szandálokat, ám trombózis után inkább laposabbat viselni- sőt, a legjobbak ilyenkor a gördülő talpú cipők, mivel segítik az izompumpát.

Szauna, wellness fürdők

Friss trombózis után fél évvel lehet először szaunázni!. A fürdők vízhőmérséklete ne haladja meg a 35 C0-ot! És a vízben max. 30-35 percet tartózkodjon, akinek a közelmúltban trombózisa volt.

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ