Ezeket látta már?

Nyom, fáj a mellkasa? Infarktust vagy pánikrohamot jelez?

mellkasi fájdalom, pánikroham, szívroham, infarktus

Mellkasi fájdalom és szorító érzés a mellkasban? Elmondjuk, milyen tünetek alapján különböztethető meg az infarktus és a pánikroham.

Az erős mellkasi fájdalom éppen úgy lehet egy szívinfarktus jele, mint egy pánikrohamé. Emellett izzadás, tüskés érzés, egyenetlen légzés és hányinger is kísérheti mindkettőt, ahogyan az ezeket kísérő ijedtség, szorongás, félelem is. Ahhoz, hogy könnyebb legyen eldöntenünk, mennyire nagy okozta tünetek a baj, dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa foglalta össze a pánikszindróma és a szívbetegség közötti különbségeket.

Pánikroham miatt fellépő tünetek

  • A pánik miatt kialakuló mellkasi fájdalom jellemzően éles, hirtelen kezdődő, csupán tízből egy esetben fordul elő ennek az ellenkezője, amikor lassan, fokozatosan alakul ki.
  • Nem jellemző, hogy nagyobb erőkifejtés során jelentkezik, bár gyakori, hogy előtte az érintett nagyobb stresszt, idegességet él meg.
  • A fájdalom kb. 10 percig tart, de a kísérő tünetek tovább fennmaradhatnak.
  • Jobbára a mellkasra korlátozódik a fájdalom.

Az infarktus tünetei

  • Lassan kialakuló, egyre fokozódó tünetekkel jár.
  • Jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív.
  • A fájdalom "átvándorol" más testrészekbe is, mint a váll, az állkapocs, a karok.
  • Míg a szorongás miatt mellkasi fájdalom éles, addig a szívproblémánál inkább nyomás, szorítás érzékelhető.

Infarktus vagy pánik: mikor kell orvoshoz fordulni?

A mellkasi fájdalom – különösen, ha előzmény nélkül jelentkezik – olyan figyelmeztető jel, ami miatt sokan valóban orvoshoz fordulnak. Ezt tulajdonképpen minden érintett nagyon jól teszi, hiszen valamilyen úton mindenképpen el kell indulniuk. Ha a vizit, a nyugalmi- és terheléses EKG, a szívultrahang és a laborvizsgálatok kimutatnak valamilyen kardiovaszkuláris eltérést, akkor megkezdődhet a kezelés, amivel akár a komolyabb következmények is kivédhetőek. Ha ezen a téren minden rendben, érdemes elindulni egy másik úton, s kideríteni, hogy a panaszt okozhatta-e a stressz, állhat-e a hátterében pánikszindróma.

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok - kattintson tovább!

Ez kezdődhet az életmódorvoslási felméréssel, amely során a táplálkozási rizikófaktorokra éppúgy fény derül, mint a fizikai aktivitásunk vagy a mentális egészségünk állapotára. A jó hír, hogy az életmódorvoslás akkor is rengeteget tud segíteni – a kardiológiai kezelésen túl -, ha diagnosztizált szív-érrendszeri probléma jelenti az alapbetegséget.

Ezeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 figyelmeztető tünet, amellyel azonnal kardiológushoz kell fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Budai Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához