Ezeket látta már?

Izgalmas kérdésről újra: sófogyasztás és szívkockázat?

2011.05.06. Módosítva: 2015.11.04.

Tanulmány: a sófogyasztás visszafogása nem csökkenti a szívkockázatot... A sok sót fogyasztó embereknél nem volt nagyobb valószínűsége a magas vérnyomásnak, és kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz - állapították meg kutatók egy európai tanulmányban.

Az eredmények "nyilvánvalóan nem támasztják alá a jelenlegi ajánlásokat, melyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg a népesség körében" - ismerte el Jan Staessen vezető szerző, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a mostani irányelvek - beleértve az Egyesült Államokban januárban kibocsátottat is - rövidtávú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

Izgalmas kérdésről újra: sófogyasztás és szívkockázat?

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak naponta.

A mostani kutatáshoz két korábbi, összesen 3700 európai embert érintő tanulmány adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletmintáik elemzésével állapították meg a tanulmányok indulásakor. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották az embereket. Ekkor a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, egyiküknek sem volt szívbetegsége.

A 8 éves követési idő végén megállapították, hány embernél diagnosztizáltak közben szívbetegséget vagy magas vérnyomást. Kiderült, hogy a három csoport között nem volt különbség a szív- és érrendszeri betegségek arányában, sőt a szívbetegségek miatti halálozás éppen a legkevesebb sót fogyasztók csoportjában volt a legmagasabb (4 százalék), és a legalacsonyabb (1 százalék) azok körében, akik a legtöbb sót ették. Mindhárom csoportban a normál vérnyomással indulók mintegy negyedének lett magas a érnyomása a követés végére.

Staessen mindazonáltal úgy véli, azoknak, akiknél már kialakult a magas vérnyomás, érdemes lehet a sóbevitel csökkentése. A tanulmányt a The Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertették.

Forrás: MTI