Ezeket látta már?

Kihagyott egyet a szívem, ez már szívritmuszavar?

2018.04.26. Módosítva: 2018.04.26.
szivritmus_0

Miért fontos ellenőrizni saját szívritmusunkat? Honnan tudhatjuk, hogy nem megfelelően ver a szívünk? És hogy jön ide Roger Moore...?

A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozva a világon. A legtöbb ember olyan életmódot él, amely számos kockázatot jelent a szív egészségére nézve, éppen ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a szívünk állapotával, és azzal, hogy milyen módon tudjuk csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, a következmények súlyosságát.

A szabálytalan szívverésnek sokféle oka lehet - ellenőrizzük a pulzusunkat! A szabálytalan szívverésnek sokféle oka lehet - ellenőrizzük a pulzusunkat! Forrás: EgészségKalauz

A szívbetegségek egyik legfőbb jele a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szív szabálytalan verése. Szívritmuszavarokról beszélünk, amikor a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység nem megfelelően működik, ezáltal a szívtúl gyorsan, túl lassan, vagy szabálytalanul kezd el verni.

A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél egy néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat.

Honnan tudhatom, hogy szívrtimuszavarom van? Itt elolvashatja a tüneteket!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak – és a kockázatok elkerüléséért sem tesznek semmit. Az idei Szívritmus Hete világszerte a nem diagnosztizált szívritmuszavar veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet.

A pitvarfibrilláció növeli a stroke kockázatát

A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció: a szív nem ritmusosan húzódik össze, és ezt a legtöbb esetben a pulzus mérésekor is lehet érezni. A szívpitvar rendszertelen összehúzódása miatt a vér áramlása is eltér a normálistól, egy része visszamaradhat a pitvarokban, ott megalvadhat, és vérrög képződhet.

A vérrög a véráramba jutva érelzáródást okozhat, az agyban pedig stroke-ot. A pitvarfibrilláció mintegy ötszörösére növeli a stroke kockázatát, és a stroke egyik leggyakoribb kiváltó okának is tekinthető. Évente közel 3 millió ember kap stroke-ot pitvarfibrilláció következtében.

Mi a normális szívverés? Itt kiderül, olvasson tovább!

A stroke kockázatának csökkentése miatt is fontos, hogy felismerjük az esetleges szívritmuszavart – ha erre utaló jeleket észlelünk, forduljunk orvoshoz. A pitvarfibrilláció terápiájában kiemelt szempont a stroke megelőzése: ma már elérhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek a hagyományos terápiákhoz képest jelentősen csökkentik a stroke kockázatát, alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, és a pitvarfibrilláló betegek számára hatékonyabb, biztonságosabb és kényelmesebb kezelést biztosítanak.

A rendszeres pulzusméréssel sok, még nem diagnosztizált ember is felismerheti a szívritmuszavar kockázatát, és megelőzheti a komoly bajt azzal, hogy orvoshoz fordul, és megkezdi a szükséges terápiát.

Június 5-11 a Szívritmus Hete.Az idei hét mottója: "Ellenőrizd a saját szívritmusodat!" Az idei Szívritmus Hetét a szervezők a nemrég elhunyt kiváló színész,Roger Mooreemlékének is ajánlják, akiszívritmuszavaránakfelfedezése óta számos alkalommal támogatta a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosító kampányokat.

Forrás: EgészségKalauz