Ezeket látta már?

Természetes szíverősítő: napi 50 lépcsőfok nagymértékben csökkenti a szívinfarktus veszélyét

lépcsőzés, lépcső, szívinfarktus kockázatának csökkentése, mozgás gyaloglás

Lehet, hogy mostantól Ön is a lépcsőzést fogja választani a lift helyett, ha meglátja milyen előnyökkel járhat, ha napi szinten legalább egy emeletet gyalog tesz meg.

A lépcsőzés ingyenes, nem igényel kirándulást az edzőterembe vagy semmilyen speciális felszerelést, minden időjárási körülmények között elvégezhető, és a legkönnyebben beépíthető gyakorlat a mindennapokba.

Ezért válassza a lépcsőt reggelente!

Egy új kutatás szerint a napi legalább 50 lépcsőfok, több mint 20 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az eredmények 458 860 felnőtt körében végzett felmérésen alapulnak az Egyesült Királyság Biobankjából. A kutatás során olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a családtörténet, a genetikai kockázat és a magas vérnyomás. A tanulmány megállapította, hogy a lépcsőzés mindenkinél csökkentette a kockázatot, de különösen azoknál, akiknél eleve nem volt magas a szívbetegség rizikója.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy azok, akik a vizsgált időszak során (átlagosan 12,5 év) abbahagyták a lépcsőzést, 32 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azok, akik soha nem mondtak le a lépcsőzésről.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak, a kutatásban, az érelmeszesedéses keringési betegségnek (ASCVD), mely olyan állapotokat takar, mint a koszorúér-betegség, vagy az ischaemiás stroke. Ezek szerte a világban gyakori halálokok.

A fizikai aktivitást régóta népszerűsítik az ASCVD kockázatának csökkentésére, bár korábban kevesen vizsgálták részletesen a lépcsőzés és a szív egészsége közötti kapcsolatot.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen tanulmány nem elegendő arra, hogy ok-okozati összefüggéseket állítson fel arra, hogy a lépcsőzés közvetlenül felelős a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséért. Azonban az szinte biztosan megállja a helyét, hogy a lépcsőzés vagy maga a mozgás csak jót tesz az egészségnek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához