Ezeket látta már?

Magas koleszterin ellen - ez a növény ugyanolyan hatásos lehet, mint a gyógyszer a kutatók szerint

Koleszterin típusok, koleszterin, HDL, LDL, magas koleszterinszint, szívbetegség, csökkentése

A kutatók azt vizsgálták, hogy ez a növény milyen hatással van a koleszterinszintre.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szója fogyasztása akár 4%-kal is csökkentheti az LDL-koleszterin - más néven "rossz" koleszterin - szintjét. Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói nemrégiben a szójabab különböző fajtáit vizsgálták, hogy kiderítsék, miért képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.

Koleszterin és szívbetegség: ez a kapcsolat köztük

Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin a koleszterin egyik fajtája, amelyet az orvosok "rossznak" tartanak. A másik koleszterintípus a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, amely "jó" koleszterin néven vonult be a köztudatba. Ha az LDL-koleszterin szintje túl magas, plakkok képződhetnek az artériák falában, amely növeli a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélyét.

Ahogy Beata Rydyger, Los Angelesben bejegyzett táplálkozási szakértő és a Zen Nutrients klinikai táplálkozási tanácsadója úgy fogalmazott:

"A koleszterin egyensúlyhiánya szív- és érrendszeri betegségekhez, sőt neurodegeneratív betegségekhez és rákhoz is vezethet".

Mennyi az ideális koleszterinszint?

Az Amerikai Járványügyi-és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) szerint a HDL-koleszterin felszívja a vérben lévő koleszterint, és visszaszállítja a májba, majd ezután távozik a szervezetből. A HDL-koleszterin magasabb szintje jó dolog, amely csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A CDC a következő koleszterinszinteket ajánlja:

  • Teljes koleszterinszint: körülbelül 150 mg/dl
  • LDL-koleszterin: körülbelül 100 mg/dl
  • HDL-koleszterin: férfiaknál 40 mg/dl és magasabb, nőknél 50 mg/dl és magasabb.

A magas koleszterinszintnek jellemzően nincsenek jelei és tünetei, ezért érdemes évente egy laborvizsgálat keretében ellenőriztetni. Ha valakinek magas a koleszterinszintje, érdemes odafigyelnie a mozgásra és az egészséges táplálkozásra, de egyes esetekben gyógyszerre is szüksége lehet (sztatinok vagy koleszterinfelszívódást gátló szerek)

Így csökkenti a szója a koleszterinszintet

Korábbi kutatások kimutatták a több szója fogyasztásának pozitív hatását az emberek koleszterinszintjére. A mostani új tanulmány az eredmények mögött meghúzódó mechanizmus megértését tűzte ki célul.

A kutatók azt gyanították, hogy ez a pozitív hatás két fehérjének - a glicinnek és a B-konglicinnek - tulajdonítható. A tudósok 19 szójafajtát választottak ki, amelyek mindegyike különböző mennyiségű glicinint és B-konglicinint tartalmazott. Az őrölt szójababot zsírtalanították és gyomor-bélrendszeri emésztést szimuláló kísérletekben vizsgálták.

Az élelmiszer-emésztést utánzó kísérletekben a zsírtalanított szójalisztet a szájon át történő, gyomor-, bél- és vastagbél-emésztésből származó folyadékokkal és enzimekkel keverték össze. A kutatók a szimulációt zsírsejtek segítségével futtatták le. Miután az egyes szójalisztfajtákat lefuttatták ezen a folyamaton, a kutatók megmérték, hogy az LDL-koleszterin mennyire szívódik fel.

"Számos, a koleszterin- és lipidanyagcserével kapcsolatos paramétert és különböző más markereket - fehérjéket és enzimeket - mértünk, amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolják a lipidanyagcserét" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Elvira de Meji, az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign élelmiszer-tudományi professzora.

A szójafehérje hatására felére csökkent a lipidszint

A tanulmány eredményei alátámasztották a kutatók hipotézisét - a szójababban található két fehérje, a glicinin és a B-konglicinin hozzájárul a szójabab koleszterinszint-csökkentő képességéhez.

A B-konglicinin nevű fehérje különösen jó koleszterinszint-csökkentő képességgel rendelkezik. A szerzők megállapították, hogy az ebből a fehérjéből felszabaduló peptid "csökkentette a HMGCR expresszióját, az észterezett koleszterin és a trigliceridek koncentrációját, az ANGPTL3 felszabadulását és az MDA termelését az LDL oxidációja során".

Egyes szójafajták blokkolták a zsírsavak szintézisét, valamint kiváltották az LDL felszívódását a májban, amely elméletileg a zsírmájbetegség csökkenéséhez vezethet.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kiválasztott szójafajták fogyasztása szabályozhatja a koleszterin- és LDL-homeosztázist, és következésképpen elősegítheti az ateroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségek megelőzését" - írták a szerzők.

Szójabab vagy sztatin: melyik csökkenti jobban a koleszterinszintet?

A kutatók a szójaliszt előnyeit a magas koleszterinszint kezelésére használt gyógyszerrel, a szimvasztatinnal is összehasonlították. A szerzők megállapították, hogy a szójalisztekből származó peptidek hasonló lipidcsökkentő tulajdonsággal rendelkeztek, mint a szimvasztatin.

"Az emésztett szójabab peptidjei 50-70%-kal tudták csökkenteni a lipidfelhalmozódást, és ez nagyon fontos. Ez összehasonlítható volt a sztatinnal, amely 60%-kal csökkentette" - mondta Dr. de Meji.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterin: ezt tanácsolja a kardiológus, ha gyógyszer nélkül csökkentené

Forrás: MedicalNewsToday