Ezeket látta már?

Nem vált be a koleszterin gyógyszer? Ez lehet az egyik oka

magas koleszterin ellen gyógyszer hatása mellékhatása sztatin intolerancia

A sztatinok kezdeti alkalmazásakor még ismeretlen volt az intolerancia fogalma - pedig nem mellékes tényező!

9 százalék a sztatin intolerancia előfordulási aránya

Egy új, több mint 4 millió felnőtt adatait tartalmazó meta-analízis szerint a sztatin-kezelésekkel szembeni intolerancia messze nem olyan gyakori, mint az a régebbi közleményekben szerepelt.

4 millió ember bevonásával készült és 176 kohorsz-, klinikai vizsgálatsorozat adatait tartalmazza az a metaanalízis, mely kimutatja, hogy sztatin intolerancia a kezelt betegek hozzávetőleg 9 százalékánál jelentkezik.

Mindezt egy Nemzetközi Kardiológiai kongresszuson (CADECI) jelentette ki dr. Francisco López-Jiménez, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa 2023 márciusában, Guadalajarában. (A sztatinok elsősorban a koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek, melyek jelentős mértékben mérséklik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.)

A tanulmány azonosította a sztatin intolerancia főbb kockázati tényezőit, úgymint:

 • a női nem (47,9%),
 • az elhízás (30,6%),
 • a pajzsmirigy alulműködés (37,6%),
 • a cukorbetegség (26,6%),
 • az anti-aritmiás szerek használata (31,2%),
 • az alkoholfogyasztás (22%),
 • a kevés testmozgás (23,2%),
 • a krónikus májbetegség (24,3%),
 • a krónikus veseelégtelenség (25,2%),
 • a kalciumcsatorna-blokkolók használata (35,5%)
 • valamint a sztatinok nagyobb dózisú alkalmazása (37,5%).

Voltak azonban olyan tényezők is, amelyek nem álltak összefüggésben a sztatin intoleranciával. Ilyenek a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a sztatinkezelés időtartama.

A kardiológus emlékeztetett rá, hogy a sztatinok kezdeti alkalmazásakor még ismeretlen volt az intolerancia fogalma. Elmondta azt is, hogy a sztatinintolerancia diagnosztizálásához néhány gyakorlati ajánlás a kreatin-foszfokináz enzim mérése, valamint a tünetek és a sztatinok közötti bizonyossági szint ok-okozati összefüggései alapján történő értékelése.

Ha a tünetek a sztatinok bevétele után 5 évvel jelentkeznek, az intolerancia nem valószínű, "mert általában az első hetekben kezdődik, de akár 1-2 hónapon belül is. Ha a tünetek ugyanazon a napon jelentkeznek, amikor a sztatint szedték, akkor biztosan van nincs intolerancia” – mondta, hozzátéve:

"Világossá kell tenni, hogy sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy nem szednek sztatint, különösen a koszorúér-betegségben szenvedő betegekné.

Amennyiben sztatint szed, és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja. Mindegyik sztatin egyéni hatás- és mellékhatásprofillal rendelkezik, így az indikációnak megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik. Amennyiben sztatint szed, és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja. Mindegyik sztatin egyéni hatás- és mellékhatásprofillal rendelkezik, így az indikációnak megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik. Forrás: semmelweis.hu

"Nagyon fontos elmondani a betegeknek, hogy a gyakran emlegetett tünetek – mint az izomgörcsök, a fájdalom és a letargia – legtöbbször nem a gyógyszer kémiai tulajdonságaiból származnak, hanem pszichológiai eredetűek, de természetesen igen fontosak azok a valódi farmakológiai tünetek, amelyek befolyásolják az életminőséget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterin: ekkor van szükség gyógyszerre a szakorvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#koleszterin

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához