Ezeket látta már?

Sokan nem tudják, ez is lehet a magas koleszterinszint oka!

magas koleszterinszint oka hyperkoleszterinemia pajzsmirigy

A koleszterinszint emelkedése mögött ez a betegség is állhat.

A magas koleszterinszint szoros összefüggésben áll a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásával, mivel a probléma jelentős mértékben károsíthatja az ereket.

Sokan nem tudják, hogy a koleszterinszint emelkedése nem elsősorban a helytelen táplálkozás következménye, hanem az olyan endokrin betegségeké is, mint pl. a pajzsmirigy alulműködés, illetve a kóros vércukoranyagcsere- hogy csak a gyakoriakat említsük.

A pajzsmirigy betegsége és a magas koleszterinszint – orvosszakmai néven hyperkoleszterinemia - közti összefüggésről és a megfelelő terápiáról Prof. Dr. Somogyi Anikót, az Endokrinközpont endokrinológusát, lipidológusát kérdeztük.

A magas koleszterinszintről

A szervezetben a koleszterin a májban termelődik, de bizonyos ételekkel is felvételre kerül: elsősorban a tojássárgájával, belsőségekkel, csirke bőrével, zsíros ételekkel, stb. A koleszterin fontos ahhoz, hogy testünk sejtjei egészségesek maradjanak, és számos fontos élettani funkcióhoz elengedhetetlen: többek között részt vesz a hormontermelésben, a D-vitamin előállításában, a membránok kialakulásában, stb.

A véráramban keringő koleszterin két típusát érdemes ismerni:

  1. az un. LDL-t (“rossz koleszterin”)
  2. és a HDL-t (“jó koleszterin).

Az előbbi, ha nagy mennyiségben van jelen, hozzájárul a veszélyes, un. zsíros plakkok felhalmozódásához az erekben, mely az érelmeszesedés egyik első lépcsője. A HDL pedig védi a szívet és az érrendszert, többek között úgy, hogy elszállítja a "rossz" koleszterint a vérből és visszajuttatja a májba, ahol lebomlik.

A magas koleszterinszint által létrejött plakkok veszélye, hogy ezek egyre nőnek, szűkítve az erek keresztmetszetét. Ezért pl. magas vérnyomás jelentkezhet, ami erősen károsítja az erek endotheljét, a belső falát- ezért könnyen agyvérzéshez (stroke), szívinfarktushoz vezethet.

A magas koleszterinszint nagy veszélye, hogy általában nincsenek tünetei, így legtöbbször vérvizsgálat, magas vérnyomás okának felderítése során derül rá fény (rosszabb esetben stroke/szívinfarktus után). Ami olykor figyelemfelhívó külső jel lehet, az a szem belső zugánál megjelenő sárgás csomó (xantelasma), de érdemes gondolni rá akkor is, ha a családban halmozottan jelen van érbetegség.

Pajzsmirigy alulműködés is okozhatja a hyperkoleszterinemia-t

A magas koleszterinszintet bizonyos endokrin betegségek okozhatják: a pajzsmirigy alulműködés például igen jelentősen befolyásolja a koleszterin értékét.

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis), a lipid rendellenességek és a koszorúér-betegség közötti összefüggést először az 1960-as években igazolták. Hypothyreosis-ban a magas koleszterinszint létrejöttének elsődleges mechanizmusa az LDL-koleszterin felhalmozódás az LDL sejtfelszíni receptorainak számának csökkenése miatt, ami az LDL-lebontásának csökkenését eredményezi.

A tanulmányban az LDL receptor aktivitás csökkenését is leírták. Ráadásul, pajzsmirigy alulműködés esetén a szervezet anyagcseréje csökken, és ez hatással van a koleszterin és a trigliceridek lebontására is. Mindez magas LDL- és össz-koleszterinszinthez vezethet.

"Ezeken kívül egyéb, bonyolult mechanizmusok is befolyásolhatják a szérum koleszterin-koncentrációt hypothyreosisban, melyek hozzájárulhatnak az érelmeszesedés kialakulásához" - magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, lipidológusa.

A pajzsmirigyzavar kezelése jó hatással van a koleszterinszintre is

Látható tehát, hogy a kevés pajzsmirigy hormon és a koleszterin mennyisége szorosan összefügg, így, ha valakinek a kelleténél magasabb a koleszterinszintje egészséges étkezés mellett is, úgy érdemes ellenőriztetnie a TSH, T3, T4 szintjét, mert könnyen lehet, hogy pajzsmirigy betegség okozza a problémát!

Amennyiben valakinél pajzsmirigy alulműködést állapítanak meg, úgy az orvosok az esetek többségében élethosszig tartó gyógyszeres kezelést írnak elő, mellyel pótolható a hiányzó hormon mennyiség.

Ezzel nem csupán a pajzsmirigyzavar okozta panaszok csökkennek vagy szűnnek meg (mint pl. a menstruációs zavarok, túlsúly, székrekedés, aluszékonyság, hajhullás, alacsony vérnyomás), hanem a koleszterinszint is csökken.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterin csökkentése gyógyszer nélkül? Ezeket javasolja az orvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterinszint

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához