Ezeket látta már?

Mutathat 2 vérnyomásmérő egyszer kis különbséget, máskor nagyobbat? Az orvos válaszol

magas vérnyomás, vérnyomásmérő, vérnyomás

A férjem ma délután nem érezte jól magát (gyengeség, mellkasfájdalom), ezért megmérte 2 készülékkel a vérnyomását, eltérő eredményeket mutattak.

A vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok!

Kérdésem nem sürgető, vérnyomásmérő készülékkel kapcsolatos. Lehetséges, hogy 2 készülék egymás után mérve egyszer kis különbséget mutat, máskor nagyobbat? Ha nem, akkor az egyik mérő hibásan mér?

Előzmény: férjem ma délután nem érezte jól magát (gyengeség, mellkasfájdalom), ezért megmérte 2 készülékkel a vérnyomását, a kapott értékek:

157/96/91 majd 134/94/85. Kontrollnak megmértem én is, 117/70/73 majd 110/72/79. Ennyi hibahatár belefér, vagy az egyik mérő nem mér jól? Kalibráltatni lehet őket?

Férjem 35 éves, alapbetegségei: pajzsmirigy alulműködés, magas koleszterin, laktóz intolerancia, feltételezett pánikbetegség (nemrég kezdett el pszichológushoz járni, júliusban pánikrohama volt, megjárta az sbo-t) illetve feltételezett magasvérnyomás. A magasvérnyomás azért merült fel, mert szept közepén elcsúszott és nagyot esett, 3-4 nappal később pedig elkezdett fájni a feje, ami napokig nem állt el. A HO beküldte a sbo-ra neurológiai vizsgálatra (szerinte biztosan agyrázkódást kapott) hogy kizárják az agyi bevérzést, ahol a neruológiai kivizsgálás negatív lett, viszont magas volt a vérnyomása. Visszament a HO-hoz, aki írt fel vérnyomáscsökkentőt, de itthon a saját mérőnkkel mindig normál tartományban voltak a kapott értékei (napi 2x mérte és "tankönyvi" értékek voltak), ezért nem kezdte el szedni. Ma viszont támadt egy olyan gondolata, hátha nem mér jól a mérőnk és valóban magas a vérnyomása, ezért kölcsönkértünk egyet és azon jóval magasabb vérnyomást mért. Szedett gyógyszerei: L-thyroxin 100 mg, Noacid, Rosuvastatin Amennyiben szükséges, csatolom az sbo-s papírokat. Hálásan köszönöm a segítségüket!"

Az orvos válasza:

"Üdv! Igen. Előbbi. Emiatt nem. Férjének ABPM vizsgálat javasolt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához