Ezeket látta már?

Ha így fáj a mellkasa, még nyaralás előtt menjen el orvoshoz!

szívbetegség, infarktus, szívprobléma, vizsgálat

A szívbetegségben szenvedőknek nehezen elviselhető panaszokat okozhat a változékony időjárás.

Miért viselhetik nehezebben a szívbetegek a változékony időjárást?

Az időjárás változásait különösen érzékenyen viselik, akik valamilyen szívbetegséggel, szívritmus zavarral, szívbillentyű problémával, vagy keringési rendellenességgel küzdenek. Arról kérdeztük Dr. Vaskó Pétert, a KardióKözpont kardiológusát, hogy milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor a szervezetünkben, és mit tehetünk azért, hogy szívünk egészségét megőrizzük.

Veszélyben a szív- és érrendszeri betegséggel élők

A környezetünk változásai szervezetünket különféle alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik. Néhány ember számára azonban, az időjárás változásai nehezen elviselhető panaszokat okozhatnak.

Különösen a szívbetegek azok, akik ezeket a hatásokat, csak nehezen tudják kompenzálni. Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, gyakoribbá válik a szívritmuszavar is.

Megfigyelések szerint, fronthatás alatt több szívroham következik be, növekszik a keringési elégtelenségek veszélye.

Ilyen hatást vált ki a szívbetegeknél a hidegfront

A kutatások szerint a hideg hónapokban növekszik szívinfarktusokszáma. Ez azzal magyarázható, hogy az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az erek – köztük a szív artériái is –, így csökken a szívizmok vérellátása.

A test reagál a hidegre: összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa a keskenyebb erekben. Ezt egy beteg szív már nehezen tudja megoldani. Ilyenkor növekszik az úgynevezett görcskészség, amely szívbetegeknél szorító mellkasi érzést okozhat, valamint a trombóziskészség is fokozódik.

Így viselik a szívbetegek a melegfrontot

Ahogy a hideg, a hőség is elsősorban a szívbetegeket viseli meg. A meleg frontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri: ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését, hatására emelkedik a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere.

A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni, emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Meleg front érkezésekor emelkedhet a vérnyomás, míg ez tartós kánikulában az értágulati hatás miatt csökken.

Ezt teheti a szívéért

A fokozott kockázati tényezőkkel rendelkezőknek (magas vérnyomás, családi halmozódás, magas koleszterin szint, érelmeszesedés, túlsúly) különösen fontos, de 40 éves kor felett már mindenkinek javasolt, hogy évente legalább egyszer vegyen részt kardiológiai szűrővizsgálaton, ahol EKG-val, mellkas röntgennel, illetve szívultrahanggal megvizsgálják a szíve állapotát.

A szűrővizsgálat azért nagyon lényeges, hogy a meglévő szívritmuszavarok, az ischaemiás jelek, (valamely mechanikus hiba- elzáródás, szűkület okozta vérellátási hiány egy adott területen) a billentyűkön lévő meszes lerakódások, a különböző szívelváltozások, megnagyobbodások, pangások megléte minél előbb kiderüljön, és a kardiológus szakorvos előírhassa a szükséges terápiát.

Ne feledjünk, minden betegségre, így a szív- és érrendszeri elváltozásokra is igaz: Minél előbb megtaláljuk a hibát, az annál jobb eséllyel gyógyítható!

Életmódváltással sokat tehet a keringési rendszeréért

Minden évszakban tudunk mit tenni a keringésünk épségének megőrzése érdekében. Fontos kiemelni, helyes életmóddal tehetünk a szívünk egészségéért. Mindennapi életvitelünk, a táplálkozási és a mozgási szokásaink, a napi feszültségek, a munkahelyi- és családi konfliktusok kezelési képessége nagymértékben befolyásolják egészségünket, különösen szív- és érrendszerünk állapotát.

Legyünk tudatosak életvitelünk megtervezésében, mozogjunk heti háromszor, étkezésünk legyen változatos és kiegyensúlyozott. Ne sajnáljuk az időt magunkra: pihenjünk, relaxáljunk, kerüljük az idegeskedést, vezessünk be olyan módszereket az életünkbe, amely segítenek felülkerekedni a mindennapi feszültségeken – tanácsolja Dr. Vaskó Péter.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen a szemhéja, a szívével lehet a gond!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: www.kardiokozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához