Ezeket látta már?

Mi a sztrók oka? A kutatók szerint ennél a generációnál nagyobb eséllyel alakulhat ki

mi okozza sztrók, agyvérzés, kutatás

Amerikai kutatók azt vizsgálták, melyik generációnál milyen eséllyel alakulhat ki stroke, és ennek mi lehet az oka.

Mi a sztrók?

A stroke-ot túlnyomórészt az agyi infarktus (agyi érelzáródás, isémia) és agyvérzés (agyi erek megrepedéséből származó vérzés) típusokba sorolják. Mivel a vérerek rendellenességét nem veszik időben észre, nagyon hirtelen következik be. Ez az oka a féloldali zsibbadásnak, fejfájásnak, hányásnak, beszédzavarnak, szédülésnek és az arc bénulásának.

A stroke a vezető halálozási és rokkantsági szerte a világon. Az Egyesült Államokban, ahol évente több mint 795 000 ember szenved stroke-ot. A Rutgers Egyetem kutatóinak friss elemzése szerint a stroke halálozási aránya az Egyesült Államokban 1975 és 2019 között csökkent, de ez a tendencia várhatóan változni fog az ezredfordulósok esetében, ahogy idősödnek.

Magyarországon évente átlagosan 40-50 ezren kapnak stroke-ot, 18 ezer ember veszti életét agyi érkatasztrófa következtében, és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütés bekövetkezése után a túlélők mintegy 24% meghal az első esztendőben, míg további 5%-uk a második évben veszíti életét.

A stroke halálozási arányának legújabb tendenciái

"Az 1960 után születetteknél nagyobb volt a kockázata annak, hogy bármely életkorban halálos iszkémiás stroke-ot kapjon" - mondta Cande Ananth, PhD, MPH, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók szerint a stroke halálozási aránya jobban csökkent az iszkémiás stroke esetében (80%), mint a vérzéses stroke esetében (65%).

Egy másik fontos megállapítás a férfiak és nők stroke halálozási aránya közötti különbség volt, amely a betegek életkorának növekedésével csökkent. Az 55 éves férfiaknál több mint kétszer akkora a halálos kimenetelű stroke valószínűsége, mint a nőknél. A halálos kimenetelű stroke aránya azonban 85 éves korban mindkét nemnél közel azonos.

Az ezredfordulósoknál miért magasabb a stroke kockázata?

Ehhez képest az elmúlt években a fiatal stroke-os esetek száma emelkedett. A stroke okozta halálozás azonban ritka a fiatalok körében.

"Számos olyan kockázati tényező van (többek között a magas BMI és az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabbak), amelyek hajlamosítanak arra, hogy valakinél nagyobb eséllyel alakuljon ki stroke" - mondta Ananth.

Dr. Zafar torontói neurológus szerint az is előfordulhat, hogy az ezredfordulósok nem mindig kapják meg a szükséges orvosi ellátást. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ezredfordulósoknak csak 65%-a rendelkezik háziorvossal, szemben a baby boomerek 82%-ával és az X generáció 74%-ával.

Az ezredfordulósok ezen kívül más kihívásokkal is szembesülhetnek, mint a korábbi generációk.

"A munka miatt a fiataloknak kevesebb idejük marad önmagukra, és ezáltal a személyes egészségük is veszélybe kerülhet" - mondta Dr. Zafar. Ananth megjegyezte, hogy a stressz valószínűleg hozzájárul a stroke okozta halálesetek számának növekedéséhez az ezredfordulósok körében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen, amikor stroke-ot jelez az ujjak zsibbadása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Forrás: healthline.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához