Ezeket látta már?

Repülőutak - és a trombózis-kockázat

2012.02.09. Módosítva: 2015.11.04.

Új amerikai irányelvek a repülőutak egészségügyi kockázatáról. Nincs bizonyíték arra, hogy a turistaosztályon való repülés növeli a veszélyes vérrögök képződésének kockázatát - állítják tanulmányukban az új amerikai irányelveket megfogalmazó szakértők.

Turistaosztály szindrómának is nevezik a lábakban repülőút alatt vagy közvetlenül utána jelentkező vérrögképződést, ám a megnevezés félrevezető, mert a kockázatot valójában a hosszabb távú repülés alatti egy helyben ülés, mozgáshiány jelenti.

Repülőutak - és a trombózis-kockázat

Mint Gordon Guyatt, az illetékes amerikai szakorvosi kollégium elnöke elmondta, még a négy óránál hosszabb ideig tartó repülőutaknál is roppant kicsi a kockázat a legtöbb ember számára, ezért nem szükséges riasztgatni az embereket.

Az Illinois állambeli American College of Chest Physicians (ACCP, mellkasi betegségek szakkollégiuma) több mint 18 ezer orvost képvisel, akik egyebek között tüdőbetegségekre és intenzív ellátásra szakosodtak. Az új iránymutatást a közelmúltban tették közzé a szervezet Chest című szakfolyóiratában.

A legalább nyolc órás repülőutak már kockázatosabbak - írja a tanulmány. Az egy helyben üléskor nem mozognak a lábizmok, amelyek pedig segítik a vér visszaáramlását a szívbe. Így elpanghat a vér a láb vénáiban, ami növeli a rögképződés veszélyét. A kockázat különösen megemelkedik azoknál, akik elhízottak, túlsúlyuk van, idősebbek, fogamzásgátló szereket szednek vagy nemrégiben estek át műtéten.

A (DVT) kockázata az átlagnépesség körében évente egy eset ezer emberre vonatkoztatva, ezt duplázza meg a hosszú (nyolc óránál tovább tartó) utazás, ám az egészséges embereknél a kockázat mértéke így is kicsi - tette hozzá Susan Kahn, az új irányelvek társszerzője, a montreali McGill Egyetem professzora.

Forrás: MTI