Ezeket látta már?

Életveszélyes lehet ez a torokgyulladás után is előforduló szívbetegség! Erre figyeljen

reumás szívbetegség torokgyulladás skarlát után

Ha nyomó jellegű, öt percen belül nem múló mellkasi fájdalma van, azonnal kérjen mentőt! A tünetek súlyossága változó, de a szívbillentyű-károsodás néha olyan mértékű lehet, hogy akár halált is okozhat.

A reumás szívbetegség az akut reumás láz következményeként kialakuló rendellenesség, ami a szív billentyűit érinti. A tünetek súlyossága változó, de a szívbillentyű-károsodás néha olyan mértékű lehet, hogy akár halált is okozhat - fontos megjegyezni, hogy a reumás szívbetegség teljes mértékben megelőzhető.

 • A szívbillentyűk működésének zavarát okozhatják veleszületett fejlődési rendellenességek,
 • de kialakulhatnak felnőttkorban is, valamilyen egyéb megbetegedés – például reumás láz, vagy szívbelhártya-gyulladás – következményeként.
 • Az esetek többségében műtéti eljárással gyógyítható a szívbillentyű elégtelenség, és utána néhány fontos szabály betartásával teljes életet élhetnek a betegek.

A reumás szívbetegség főbb tünetei

Torokgyulladás vagy skarlát után a reumás láz tünetei általában 1-6 héttel jelennek meg. Súlyos esetben a reumás szívbetegség tünetei felléphetnek már akkor is, amikor a beteg még a reumás láz tüneteit mutatja, azonban általában 10-20 évvel a reumás láz után jelennek meg a szívbetegség tünetei.

A reumás szívbetegség tünetei a billentyű károsodás súlyosságától függnek:

 • légzési nehézség, fulladás (leginkább fekvő helyzetben jelentkezik vagy fizikai aktivitás hatására),
 • mellkasi fájdalom,
 • lábdagadás és duzzadt arc,
 • gyengeség, fáradékonyság,
 • heves szívdobogásérzés (palpitáció),
 • szívzörej.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha reumás láza volt korábban és a fent felsorolt tüneteket észleli magán, kérjen segítséget háziorvosától, aki gondoskodni fog a szakrendelésre történő beutalásról. Ha nyomó jellegű, öt percen belül nem múló mellkasi fájdalma van, azonnal kérjen mentőt!

A reumás szívbetegség kiváltó okai

A reumás szívbetegséget a reumás láz gyulladásos betegség okozza. A reumás láz bármelyik életkorban előfordulhat, de általában az 5-15 éves gyerekekre jellemző. Reumás láz a Streptococcus baktériumok okozta torokgyulladás szövődményeként alakulhat ki. A betegség során az immunrendszer olyan ellenanyagokat termel a kórokozó ellen, ami a szervezet saját szöveteire is ártalmas. Ez gyulladáshoz vezet, ami hetektől akár hónapokig is tarthat.

A gyulladás a szív mellett érinti az ízületeket, a bőrt és a központi idegrendszert egyaránt

A gyulladás miatt a szívbillentyűk idővel hegessé válhatnak, zsugorodhatnak. A hegesedés folytán a billentyűk keskenyebbek lesznek, így nem zárnak jól, és a vér visszafolyhat a kamrából a pitvarba, ami megnehezíti a szív működését. Leggyakrabban a szív bal kamráját a bal pitvartól elválasztó kéthegyű (mitrális) billentyű érintett. Az aortabillentyű is gyakran megbetegszik. A szívüregek idővel kitágulnak, a szív megnagyobbodik. Évek során akár szívelégtelenség is kialakulhat.

Idővel a reumás szívbetegség súlyos szövődményekhez vezethet:

 • szívelégtelenség,
 • a sérült szívbillentyűk fertőzése (endocarditis),
 • stroke,
 • szívritmuszavarok.

A reumás szívbetegség diagnosztizálása

Ha az orvos reumás szívbetegségre gyanakszik, kikérdezi a beteget korábbi fertőzéseiről, illetve arról, hogy szenvedett-e korábban reumás lázban. Fonendoszkóppal meghallgatja a szívét, szívzörejeket keresve. Szívultrahang-vizsgálat során láthatóvá tehetők a sérült, rosszul záró szívbillentyűk, a megnagyobbodott szív, a szív körüli folyadék. EKG, röntgenvizsgálat és laborvizsgálat szintén segíthet a diagnózisalkotásban.

A reumás szívbetegség kezelése

A terápia egyrészt a jelenlegi szívsérülés kezelésére fókuszál, másrészt a jövőbeni szövődmények megakadályozását célozza. Enyhébb esetekben a meglévő szívbetegségek kezelésére az alábbiak jöhetnek szóba:

 • Antiaritmiás gyógyszerekkel a szívritmuszavarok kezelhetőek.
 • Vízhajtókkal a felesleges folyadék eltávolítható a szervezetből, így a szívelégtelenség kialakulása csökkenthető.
 • Vérhígítókkal megakadályozható, hogy a szívben vérrögök alakuljanak ki.

Súlyos esetben akár műtétre is szükség lehet, amely során a károsodott szívbillentyűket cserélik. A reumás szívbetegség súlyosbodhat újabb reumás láz esetén. Ez elkerülhető rendszeres antibiotikum profilaxissal, ami 3-4 hetenkénti penicillininjekciót jelent.

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknek kétszer nagyobb esélyük van a szívbetegségekre, mint másoknak – állapították még a Mayo Klinika kutatói. A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknek kétszer nagyobb esélyük van a szívbetegségekre, mint másoknak – állapították még a Mayo Klinika kutatói. Forrás: shutterstock.com

Mit tehet reumás szívbetegség esetén?

Reumás szívbetegség esetén fontos a kezelőorvos által előírt, rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel. Ezen kívül bizonyos életmódbeli tényezőkre is érdemes odafigyelni:

 • sószegény táplálkozás követése,
 • normál testsúly fenntartása,
 • sok pihenés.

Fontos az alapos szájápolás. Rendszeresen mosson fogat, menjen fogászati szűrővizsgálatokra, így csökkentheti a szívet érintő fertőzések kockázatát. Az antibiotikum-kezelést ne hagyja abba orvosa megkérdezése nélkül.

A reumás szívbetegség megelőzése

Fontos a torokgyulladás megfelelő kezelése. Antibiotikum szedésének elrendelése esetén követni kell az orvos előírásait, a gyógyszer szedését ne hagyja abba hamarabb, akkor sem, ha már jobban érzi magát. Ha korábban reumás láza volt, mely a szívet is érintette, orvosa antibiotikum profilaxist fog ajánlani. Ilyenkor általában 3-4 hetente kap antibiotikum-injekciót 10 évig vagy akár egész életén keresztül.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rendszeresen feldagad, vizesedik a lába? Szívbetegség jele is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához