Ezeket látta már?

Stressz és emlékkapcsolatok

A stressz felerősíti a nem kapcsolódó, általános emlékeket. Az idegtudomány szakértői nemrégiben rájöttek, hogy a stressz felerősítheti a nem kapcsolódó, általános emlékeket. Eredményeik megnyithatják az utat a poszttraumás stressz-betegség (PTSD) és más, hasonló állapotok kezelése felé.

A Cseh Tudományos Akadémia, a New York-i Állami Egyetem és a Rockefeller Egyetem kutatói laboratóriumi patkányokon végezték kísérletüket. - Eredményeink azt mutatják, hogy a stressz akkor is aktiválja az emléket, ha az adott emlék nem kapcsolódik a stresszes élményhez – magyarázta Andre Fenton, a tanulmány vezető szerzője.

Stressz és emlékkapcsolatok

A PTSD és a különféle kedély- illetve szorongásos betegségek közös jellegzetessége az, hogy a beteg negatív asszociációkat hoz létre egyébként ártalmatlan stimulusokból, illetve össze nem függő, semleges körülmények hívják elő a negatív emlékeket. A kísérletekben a patkányok megtanultak különbséget tenni a bal és a jobb oldal között egy T alakú útvesztőben. Egy nappal később a kutatók stresszt váltottak ki a patkányokból azzal az ismert technikával, hogy egy vödör vízbe tették az állatokat, ahol úszniuk kellett. A többi patkányt sekély vízbe helyezték, ahol nem kellett úszniuk. Az eljárást követően a patkányokkal újra elvégeztették a labirintusos feladatot.

Eredményeik azt mutatták, hogy a stresszes úszáson átesett patkányok jobban emlékeztek arra, hogy melyik irányba kell elfordulni az útvesztőben, mint a sekély vízbe helyezett állatok. A kutatás azt bizonyítja, hogy a stressz újra aktiválhatja a nem kapcsolódó emlékeket, így a kutatók azt feltételezik, hogy emberekben a traumás stressz reaktiválhatja a nem traumás emlékeket és összekapcsolhatja a traumás emlékekkel, ami fokozza a poszttraumás stressz-betegségben és más rendellenességekben tapasztalható patológiás hatásokat.

A kutatás eredményeit a PLoS Biology szakfolyóiratban publikálták.

Forrás: Medipress