Ezeket látta már?

Gyakori köhécselés: a szívelégtelenség nem csak mellkasi fájdalommal jelezhet!

szívelégtelenség tünet köhögés

A betegség veszélye, hogy a tünetek nem specifikusak, ezért sokan nem veszik észre, hogy a szívükkel van baj, amikor alig kapnak levegőt vagy nehezen mozognak, mert fáradtak.

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[1]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.

Mivel jár szívelégtelenség?

A "szívelégtelenség" kifejezés elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen úgy hangzik, mintha ilyenkor a szív hirtelen leállna, vagy szívroham előtt állna, de ezek közül egyik sem igaz. A szívelégtelenség egy progresszív betegség, amelyben a szívizom merevvé vagy gyengévé válik, ami azt jelenti, hogy nem képes elegendő vért pumpálni a test különböző részeire, a szervek igényeinek kielégítésére[2]. Ez többek között:

  • fáradtságérzetet,
  • a terhelhetőség csökkenését,
  • megterheléskor légszomjérzést,
  • gyakori köhécselést, és
  • köpetürítést eredményezhet

Vagyis jelentősen csökkentheti az életminőséget, ráadásul gyakori a kórházi kezelés szükségessége is.

A szívelégtelenség gyakran akkor fordul elő, ha a szívizom megsérült. Ez történhet szívroham, vagy más, a szívet érintő betegség után, illetve olyan károsodás következtében, amely fokozatosan alakult ki, például cukorbetegség, magas vérnyomás, koszorúér-betegség vagy magas koleszterinszint miatt. Ugyanakkor a betegség veszélye, hogy a tünetek nem specifikusak, ezért sokan nem veszik észre, hogy a szívükkel van baj, amikor alig kapnak levegőt vagy nehezen mozognak, mert fáradtak. Sőt, a szív károsodása akkor is folytatódhat, amikor semmilyen tünet nem jelentkezik.

A szívelégtelenségből eredő halálozási arány nemzetközi adatok alapján meghaladja néhány gyakoribb rosszindulatú daganatos betegség átlagos halálozását, beleértve a prosztata- és az emlőrákot is[3]. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben és évente 30-35 ezer az újonnan diagnosztizáltak száma2. A szívelégtelenséggel küzdők 83 százaléka legalább egyszer kórházba kerül állapota miatt, és közel fele (43 százalék) négyszer, vagy akár ennél többször is orvosi kezelésre szorul, így a kórházi kezelések a betegek életének visszatérő részévé válnak[4].

Mivel lehet kezelni a szívelégtelenséget?

Mivel a szívelégtelenség jelenleg nem gyógyítható, a diagnózistól számított öt éven belül a betegek mintegy fele életét veszti. Kezelés nélkül magas a halálozási arány, ugyanakkor a gyógyszeres és eszközös kezelési lehetőségek segítenek lassítani a betegség előrehaladását, sok évet adhatnak a betegeknek, akik így visszanyerhetik autonómiájuk egy részét – újra szabadon tudnak lélegezni és mozogni, és kevesebb kórházi tartózkodásra van szükségük. Mivel a szív károsodása akkor is folytatódik, ha nincsenek tünetek, ezért nagyon fontos a folyamatos orvosi felügyelet, valamint a megfelelő orvos-beteg párbeszéd.

“Kiemelten fontos a szívelégtelenséggel kapcsolatos tájékoztatás, a betegségtudatosság növelése annak érdekében, hogy a betegek és hozzátartozóik ismerjék a tüneteket, illetve a kezelések jelentőségét. A tájékoztatás nagymértékben elősegítheti a korai diagnózis felállítását, és az időben elkezdett korszerű kezeléssel javítható az életminőség, valamint csökkenthető a kórházi felvételek szükségessége” – mondta el Maria Tilman, a Novartis kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője. “Fontos, hogy az egészségügyi vezetők és a különböző döntéshozók is tudatában legyenek, milyen kihívást és mekkora terhet jelent a szívelégtelenség a teljes egészségügyi ökoszisztéma számára. A Novartis ezért továbbra is élen jár a szívelégtelenséggel kapcsolatos párbeszéd ösztönzésében, mellyel célunk, hogy a betegek hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Források:

[1] Magyar Nemzeti Szívalapítvány: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/elegtelen.php

[2] NHS Choices. Szívelégtelenség. Elérhető itt: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/. Utolsó hozzáférés: 2019. október.

[3] Mamas MA, Sperrin M, Watson MC, et al. 2017. Rosszabbak a betegek kimenetelei szívelégtelenségben, mint rákban? Egy alapellátáson alapuló kohorszvizsgálat 10 éves követéssel Skóciában. Eur J Heart Fail 19(9): 1095-104

[4] Ziaeian B, Fonarow GC. A kórházi visszafogadások megelőzése szívelégtelenségben. Prog Cardiovasc Dis. 2017;58(4):379-385. doi: 10.1016/j.pcad.2015.09.004.

Forrás: novartis
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához