Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentőre, szívgyógyszerre alkoholt iszik? Ilyen következményekkel számolhat

vérnyomáscsökkentő gyógyszer, alkohol szívgyógyszer

Milyen kockázatokkal jár gyógyszerek mellett az alkoholfogyasztás? Az orvos elmondja.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden esetben szükséges az alkohol kiiktatása, de bizonyos gyógyszerekkel különösen körültekintőnek kell lenni, és minden esetben érdemes erről orvossal, gyógyszerésszel egyeztetni.

Sokan fogyasztanak alkoholt szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők mellett

A szív-érrendszer betegségeire, problémáira igen gyakran rendelnek el gyógyszereket, egyrészt megelőzés, másrészt kezelés céljából. Ezek közé az ún. szívgyógyszerek közé tartoznak többek közt a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a pulmonális hipertónia, a szívelégtelenség kezelésében szerepet játszó gyógyszerek és azok is, amelyeket egy szív-érrendszeri esemény, például egy anginás roham vagy szívinfarktus után kell szedni. (Ugyanakkor az is előfordul, hogy ilyen típusú szerekkel más betegségeket kezelnek, mint például a migrént vagy az esszenciális tremort.)

Mivel ilyen széles körben használt gyógyszerekről van szó, mindenképpen figyelemre méltó az a néhány évvel ezelőtti tanulmány, amelyben kb. 17.000 alkoholfogyasztót vizsgáltak. Kiderült, hogy esetükben a szívgyógyszerek voltak azok, amelyeknél a legnagyobb arányban, közel 24%-ban jelentek meg lehetséges alkohol-kölcsönhatások. Ez annyit tesz, hogy a szívgyógyszerek szedése mellett az alkoholfogyasztás kellemetlen, esetleg súlyos tünetek okozott. Különösen igaz volt ez a vérnyomáscsökkentők esetén.

Milyen problémák okozhat a szívgyógyszerek mellett fogyasztott alkohol?

Az alkohol hatása összetett, így nem meglepő, ha mind a vérnyomást csökkentő, mind a vérnyomást növelő hatása lehet. A szervezet, a beteg állapotától is függ, hogy milyen hatás érvényesül. Ha a beteg mája egészségesen működik, az alkohol - lévén szorongásoldó hatású - akut esetben, kisebb adag fogyasztása esetén csökkentheti a vérnyomást, az ún. vazodilatáció, vagyis az erek kitágulása következtében. Ha tehát a vérnyomáscsökkentő mellett alkoholt iszik valaki, még alacsonyabbá válhat a vérnyomás, olyan tüneteket okozva, mint a szédülés, a zavartság, az álmosság, vagy akár egy-egy veszélyes elesés, ájulás. De krónikus, rendszeres alkoholfogyasztás, főleg nagyobb mennyiségben, provokálhatja a vérnyomás emelkedését.

Az is gyakori, amikor valaki olyan vérnyomáscsökkentőt szed, mint a vazodilatátorok, vagy az alfa-blokkolók, és mellette iszik, hogy ún. ortosztatikus hipotenziót tapasztal, ami a felálláskor vagy helyzetváltoztatáskor jelentkező, hirtelen vérnyomásesés. Ennek a veszélyét főként az elesésekből származó sérülések jelentik, ami nem ritka idősebb pácienseknél.

Mindezeken túl számos olyan májenzim ismert, amelyek kölcsönhatásban vannak a szívgyógyszerekkel, ezért előfordulhat, hogy megváltoztatják a gyógyszerek szintjét a véráramban. Ugyanis sokszor a májenzimek felelősek a gyógyszerek lebontásáért és kiválasztásáért. Ezért például a fokozott alkoholfogyasztás miatti májbetegségek (például máj cirrózis) hatnak arra, hogyan tudja felhasználni a szervezet a szívgyógyszereket. A magasabb dózisú gyógyszerek pedig felerősíthetik a mellékhatásokat.

Különösen ezen gyógyszerek szedésénél kell figyelni

- Az alfa-blokkolóknak jelentős kölcsönhatása lehet az alkohollal. Elsősorban vérnyomásesés és tompító, nyugtató hatás fordulhat elő, ezek minden, esetleg veszélyes következményével. Éppen ezért ezek elrendelésekor mindenképpen egyeztetni kell az orvossal a lehetséges alkoholfogyasztásról, ugyanis ez utóbbi sokszor kerülendő, de legalábbis limitálni kell a mennyiséget.

  • A nitroglicerin és az izoszorbid tartalmú szerek értágító és angina ellenes gyógyszerek, amelyekkel megelőzhető lehet az újabb anginás roham. Alkohollal párhuzamosan fogyasztva ezek mellett is alacsony vérnyomás és nyugtató hatás fordulhat elő.
  • A béta-blokkolók az alkohollal együtt szintén tovább csökkentik a vérnyomást, aminek következtében fejfájás, zavartság, ájulás, a szívritmus megváltozása következhet be, különösen a gyógyszerszedés első időszakában, vagy ha változik a dózis.
  • Ehhez nagyon hasonló következményei lehetnek a vízhajtók és az alkohol kombinációjának. Ráadásul, mivel az alkohol maga is rendelkezik vízhajtó hatással, így a fokozott folyadékvesztés okozhat folyadékhiányos állapotot (exsiccozis), vérnyomáscsökkenést, amire válaszként érösszehúzódás léphet fel, ami pedig a vérnyomás "kiugrásához" vezethet.

Ha valakinek szívgyógyszert, vérnyomáscsökkentőt rendel az orvos, előzetesen fel kell világosítani a szedett gyógyszerekről, és az olyan életmódbeli szokásokról is, mint az alkoholfogyasztás. Ilyenkor már kiderülhet, mi ajánlott, mi kerülendő, illetve milyen következmények fordulhatnak elő – tanácsolja dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

– Még ezek után is fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. Bármilyen kellemetlenség, állapotromlás, alkohol-kölcsönhatás jelentkezik, ajánlott felkeresni az orvost és egyeztetni vele a szükséges teendőkről. A legegyszerűbb tanács pedig: egészséges májműködés esetén 1-1 pohár (1-2 dl) bor, vagy doboz sör, nem "tiltott", a tömény italokat azonban inkább kerüljük.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A lábain is észreveheti az érszűkület korai tüneteit, ha ezt megfigyeli

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellkasi fájdalom

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához