Ezeket látta már?

Szívinfarktus után: 5 orvosi tanács, amit jobb, ha betart

szívinfarktus után orvosi tanács

Szívinfarktus bármikor kialakulhat, hirtelen is jelentkezhet, sőt, sok infarktust elszenvedő embernél már hetekkel korábban jelentkeznek figyelmeztető jelek.

Aki már átélt egy szívinfarktust, kezdetben minden bizonnyal sok félelemmel, kérdéssel és bizonytalansággal néz szembe a további életét illetően. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az újabb infarktus megelőzésével kapcsolatban adott tanácsokat.

5 fontos tanács az orvostól

Amikor valaki átél egy szívinfarktust, nyilván számos információt kap a kezelőorvosától arról, mi történt és arról, hogyan kellene élnie ezentúl. De gyakran mégis sok bizonytalanság él a páciensekben arról, mire kell igazán odafigyelniük. Ez teljesen természetesen, hiszen ez a betegség valóban egy erős figyelmeztetés, amit komolyan kell venni. Tisztában kell lenni azzal, hogy az első szívinfarktus után az emberek többsége teljes és hosszú életet élhet.

Ugyanakkor a 45 évnél idősebb páciensek 20 százalékánál egy újabb szívinfarktus bekövetkezése is várható a következő öt évben. Azonban jó hír, hogy a mai hatékony terápiák olyan hatalmas mennyiségű vizsgálat eredményeire épülnek, hogy mára nyolcszor kevesebb az infarktus miatt bekövetkező halálozás, mint 25 évvel ezelőtt. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa elmondja, mire kell nagy figyelmet fordítaniuk a pácienseknek, akik számára a mottó: a megelőzés a legfontosabb!

Az elrendelt gyógyszerek jelentősen csökkentik egy újabb szív-érrendszeri esemény bekövetkeztét, a jó értékek fenntartását, a javulást célozzák. Ezért is fontos megérteni, mit miért kell szedni és rendszeresen, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban be is venni őket. Ebben segítség lehet egy napokra beosztott gyógyszeradagoló, egy napló vagy akár egy mobiltelefonos applikáció.

Szívinfarktus után már a kórházban elkezdődik a rehabilitáció a gyógytornász és az orvos felügyelete mellett, majd szanatóriumban vagy járóbeteg szakambulancián folytatódik. Amikor azonban ennek a szakasznak is vége, a páciensre van bízva, hogy beépítse az életébe a mozgást, változtasson érkezési és stresszfeldolgozási módszerein. Ez nyilván nem könnyű feladat, de nagy segítséget jelenthet például az életmód orvoslás.

Ezek a felülvizsgálatok lehetőséget adnak a kezelőorvosnak, hogy ellenőrizze a páciens állapotát, és az esetleges képalkotás és laborvizsgálatok után meggyőződjön róla, megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Ilyenkor van lehetőség a módosításra, váltásra, vagy akár a megnyugtató tudatra, hogy minden a legjobb úton halad. A felülvizsgálat akkor is kihagyhatatlan, ha nem jelentkezik konkrét panasz, sőt, akár szívinfarktust megelőző szűrőcsomagként is elérhető.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szív-érrendszeri betegségeket befolyásoló rizikófaktorok szerepét. Annak, aki már átesett egy infarktuson, hangsúlyozottan oda kell figyelnie a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére, a diabétesz kezelésére, az dohányzás elhagyására, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás bevezetésére. Ebben a kardiológus és az életmód orvos együttesen adhat támogatást, elirányíthat akár speciális csoportos mozgás-foglalkozásokra, dietetikushoz, más szakorvoshoz, ami nagy biztonságot és mérhetően javuló eredményeket jelenthet.

A szívinfarktust átélők gyakran össze vannak zavarodva, elveszve érzik magukat, hiszen új alapokra kell építeniük az életüket. Ebben az időszakban különösen sokat tudnak segíteni a hasonló személyeket tömörítő csoportok, akik tudják, min megy keresztül az illető, és lelki, gyakorlati tanácsokkal is tudnak szolgálni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így fáj a mellkasa, ne menjen el nyaralni anélkül, hogy orvos látná!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához