Ezeket látta már?

Szívritmuszavar és táplálkozás

Étel-ital nem függ össze a szívritmuszavarral. A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmondó megfigyelések bizonyos ételek vagy italok fogyasztásával kapcsolatos kedvezőtlen vagy kedvező összefüggésekről is. Amerikai kutatók most úgy látták, hogy a mindennapi életben szokásos italok vagy ételek nem függnek össze a ritmuszavarral.

A pitvarremegés, fibrilláció a leggyakrabban tapasztalt szabálytalan szívműködés. Régóta folyik a vita arról, hogy van-e valamiféle életmódi jellemző, valamilyen élvezeti szer, például koffeintartalmú ital a ritmuszavar hátterében.

Szívritmuszavar és táplálkozás

Bostonban a Tufts University kutatói Jian Shen vezetésével vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult. A pitvarfibrilláció hirtelen kezdődő és végző rohamok formájában is előfordul, vagy állandósul.

Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad és az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvarfibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése.

A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a ritmuszavar előfordulási gyakoriságát négyéves megfigyelési idő nyomán. A vizsgált csoport átlagos életkora 62 év volt. A rendszeresen megvizsgált csoportban 4526 egészséges személy volt, és a ritmuszavar a negyedik esztendő végére 296 esetben jelent meg.

A munkacsoport a tanulmány résztvevőinek életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködés milyen étel vagy ital gyakoribb fogyasztásával volt kapcsolatban, összefüggött-e például a kávé, tea vagy alkohol rendszeres ivásával.

A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rost, valamint a telítetlen zsírsavak halevéssel kapcsolatos fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható - írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához