Ezeket látta már?

Szívinfarktust is okozhat az influenza: erre figyeljen, ha szívbeteg!

szívritmuszavar szívinfarktus influenza oltás vakcina

A láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában is nagy terhelés egy csökkent működőképességű szívnek.

A Magyar Kardiológusok Társasága felhívja a figyelmet az influenza elleni a védőoltás fontosságára: érdemes kérni a háziorvostól az ingyenes vakcinát!

Influenzajárvány

Az influenzajárvány általában 5-6 hétig tart. Több napig is tartó nagyon magas, akár 40 fokos láz is kísérheti, ami a szívbetegek számára komoly veszélyt jelent. A láz ugyanis megterheli a szívet: a magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, a nátrium-, a kalcium-és a klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmus-zavarokat okozhat.

Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, melyek koszorúér-elzáródást válthatnak ki.

A közönséges téli megfázásokkal, náthával szemben influenza esetén a vírus közvetlenül is okozhat halált: vérzéses tüdőgyulladást, melynek halálozási aránya nagyon magas. A fertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhetnek még szövődmények, akár életveszélyes bakteriális tüdőgyulladás is.

Az influenza és a szívinfarktus kapcsolata

„Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg, vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, ugyanakkor sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának. Érdemes kérni a szívbetegek számára ingyenesen felvehető védőoltást” – hívja fel a figyelmet dr. Becker Dávid kardiológus és emlékeztet arra, hogy az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által kiadott „Kardiovaszkuláris Prevenció" elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Egyes tanulmányok szerint akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, amely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető. Aki most megy oltásért, az próbálja megszervezni, hogy ne kelljen beülnie a váróban az influenzás betegek közé, különben nem csak oltást, de betegséget is kap, márpedig a vírus elleni védettség kialakulásához 2 hétre van szükség.

Ha mégsem sikerült kivédenünk a vírust, fontos, hogy ismerjük fel, és próbáljuk enyhíteni a tüneteket, elkerülni a szövődményeket. Az influenza makacs betegség. Már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül produkálja valamennyi tünetet, a náthához hasonlóak mellé magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társul. Maga a betegség nagyjából 7-10 napig tart, ám a kimerültség még 2-3 hétig érezhető, ami egy amúgy sem egészséges szervezetet különösen megvisel.

Fontos, hogy hagyjunk időt, feküdjünk, szívbetegek esetében csillapítsuk a lázat, hirtelen állapotromlás esetén azonnal vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal vagy a kardiológussal!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen esetekben kimondottan veszélyes lehet az influenza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához